Residentieel vastgoed werd 3,6 procent duurder (voor de coronacrisis insloeg)

In het eerste kwartaal zijn de prijzen voor residentieel vastgoed in België 3,6 procent duurder geworden, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De invloed van de coronacrisis valt nog af te wachten.

Dat blijkt uit het jaarlijkse inflatiecijfer van de vastgoedprijzen dat statistiekbureau Statbel woensdag publiceerde. Een kwartaal eerder kwam het jaarlijkse inflatiecijfer nog op 4,8 procent uit. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat deze cijfers de impact van de coronapandemie slechts miniem mee hebben, want de crisis brak pas half maart in alle hevigheid uit.

Tijdens de lockdown kwamen experts naar buiten met scenario’s waarbij de vastgoedprijzen zouden dalen. Met de bankencrisis van 2008-2009 indachtig verwachtten KBC-economen in hun basisscenario een gemiddelde prijsdaling van de woningprijzen met 3 procent in 2020 en 2 procent volgend jaar. Vastgoedmakelaars en de notarissenfederatie waren optimistischer. ‘De mogelijkheid bestaat dat de vastgoedmarkt zich ook nu veerkrachtig toont’, klonk het.

En dat lijkt nu ook het geval. Eind mei lieten Vlaamse immokantoren weten dat particulier vastgoed verrassend vlot van de hand ging. Beleggers laten vooral hun oog vallen op duurder en makkelijk doorverkoopbaar vastgoed, zoals tweede verblijven aan de kust. Belangenvereniging Upsi-BVS koppelde daar even later nog een pleidooi voor een btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor nieuwe woningen aan. Op die manier wou de sector de traditioneel rustige zomermaanden overbruggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20