Reservelijsten coronavaccin: heeft het zin om u vandaag al te registreren?

Wie vervroegd in aanmerking wil komen voor een coronavaccin kan vanaf vandaag zijn naam op een reservelijst plaatsen. Indien een vaccinatiecentrum vaccins over heeft, kan die mensen op de lijst oproepen om een prik te laten zetten.

Inwoners van Vlaanderen en Wallonië kunnen zich vanaf vandaag via het onlineplatform QVAX inschrijven op een centrale reservelijst om sneller een coronavaccin te krijgen. Het doel van de reservelijst is om zo veel mogelijk beschikbare dosissen te kunnen gebruiken, want elke dag gaan er wel verloren door mensen die niet komen opdagen op hun vaccinatieafspraak.

Wachttijden tot meer dan een uur

Op dit moment gebruiken slechts twee Vlaamse vaccinatiecentra het systeem. Bedoeling is dat de andere vaccinatiecentra snel volgen. Veel vaccinatiecentra werken overigens al met een lokale lijst. Zij krijgen de keuze of ze al dan niet in het systeem van QVAX stappen. In Brussel wordt er gebruikt gemaakt van een ander systeem.

De vaccins zijn hoe dan ook gegeerd door de Belg, bleek uit de wachttijden dinsdagochtend. Omstreeks 9.30 uur waren er meer dan 140.000 wachtenden, goed voor een wachttijd van meer dan een uur. ‘Er is veel interesse om sneller gevaccineerd te worden’, zei Jan De Maeseneer van de Taskforce Vaccinatie dinsdagochtend op Radio1.

Voorrang aan risicopatiënten en ouderen

Het is op dit moment dan ook niet voor iedereen interessant om zich al aan te melden voor een vervroegde vaccinatie. Om te beginnen wordt er nog altijd rekening gehouden met de leeftijdscategorie en risicogroep waartoe u behoort. De kans dat een gezond persoon van 30 jaar nu al in aanmerking zal komen om vervroegd zijn prik te krijgen is dan ook zeer klein.

Hoe dan ook krijgt u niet de garantie dat u vervroegd in aanmerking komt voor een vaccin. ‘In de meeste vaccinatiecentra komen de meeste mensen naar hun afspraak en laten ze zich inenten. Er zijn altijd mensen die verhinderd zijn of om een andere reden niet kunnen komen. Dus er blijft altijd maar een klein aantal vaccins over op het einde van de dag’, aldus De Maeseneer. De reservelijst is in de eerste plaats interessant voor de leeftijds- en risicogroepen die nu (of heel binnenkort) in aanmerking komen voor een vaccin.

Later wel interessant

De Maeseneer heeft in het interview met Radio 1 wel opgemerkt dat naarmate er grotere groepen uitgenodigd worden en het aantal vaccinaties toeneemt de kans groter wordt dat er vaccins op overschot zijn omdat er bijvoorbeeld mensen niet komen opdagen.

De registratie is overigens maar zeven dagen geldig. Wanneer u zich aanmeldt op QVAX zal het platform vragen wanneer u de komende zeven dagen beschikbaar bent om eventueel een vaccin te krijgen. U kunt aan het systeem wel vragen om dezelfde beschikbaarheden week na week te herhalen.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20