Republikeinen nemen controle over Huis van Afgevaardigden over

De Republikeinen hebben bij de tussentijdse verkiezingen de meerderheid van de zetels in het Huis van Afgevaardigden in handen gekregen.

Waarom is dit belangrijk?

Dat betekent dat de Democraten een belangrijke politieke hefboom kwijt zijn en president Biden voor wetgevend werk voortaan op de goodwill van de Republikeinen zal moeten rekenen.

De cijfers: De Republikeinen hebben in de tellingen de kaap van 218 zetels bereikt, melden Amerikaanse media. Dat is genoeg om de controle over het Huis – in totaal 435 zetels – over te nemen van de Democraten. Alle zitjes stonden tijdens de afgelopen midterms op het spel.

Machtsverschuiving: Het mag dan al niet de “rode golf” zijn waar de Republikeinen op gehoopt hadden, de nieuwe meerderheid wijzigt wel de machtsverhoudingen.

  • De Democraten hadden voorheen zowel het presidentschap, de Senaat als het Huis in handen. Ze konden in de verkiezingen de controle over de Senaat behouden, maar moeten nu het Huis afstaan.
  • De Republikeinen krijgen zo de macht om beleidsmaatregelen van Biden, bijvoorbeeld op het vlak van fiscaliteit, te blokkeren.
  • De Republikeinse voorman Kevin McCarthy vervangt Democrate Nancy Pelosi en wordt de nieuwe speaker, een machtige positie. Als voorzitter van het Huis is hij derde in lijn voor het presidentschap, na de president en de vicepresident.
  • De verdeling van de machtscentra onder Republikeinen en Democraten was het basisscenario van de financiële markten, die zo’n scenario doorgaans genegen zijn. “Beleggers houden van checks and balances”, zeggen de strategen bij beleggingsreus Invesco.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.