Door het recente inflatierapport uit de Verenigde Staten sluiten de beleggers niet uit dat de Federal Reserve deze maand een renteverhoging met 100 basispunten zal aankondigen, na vorige maand de rente te verhogen met 75 basispunten. Indien de economie daardoor te snel afkoelt, moet de Amerikaanse centrale bank in 2023 misschien opnieuw de rente verlagen.
De Amerikaanse inflatie kwam in juni uit op 9,1 procent, het hoogste niveau sinds 1981. Dat cijfer ligt ook hoger dan wat de economen voor ogen hadden. Zij hadden een geldontwaarding van 8,8 procent verwacht. Doordat de inflatie niet aan kracht verliest, vrezen de beleggers dat de Federal Reserve deze maand zal uitpakken met een renteverhoging met 100 basispunten.
Nu de Amerikaanse centrale bank zo hard aan de handrem trekt, bestaat de kans dat de toezichthouder volgend jaar opnieuw de teugels zal moeten laten vieren. Er zou al in het eerste kwartaal van 2023 sprake kunnen zijn van een renteverlaging. Veel beleggers en analisten vrezen immers dat de forse renteverhogingen de Verenigde Staten in een recessie zullen storten. “Daardoor zal de Fed opnieuw de rente moeten verlagen”, merkte Erik Nielsen, hoofdeconoom bij de bank UniCredit, eerder al op.
Recessie in de maak?
De GDPNow van de Federal Reserve Bank van Atlanta, een populaire indicator die de economische groei in de VS tracht te voorspellen, verwacht een economische krimp van 1,2 procent in het tweede kwartaal. Indien dat een realiteit wordt, is er sprake van een recessie, want in het eerste kwartaal was de Amerikaanse economische groei ook al afgenomen met 1,6 procent. In principe wordt er van een recessie gesproken als de groei twee opeenvolgende kwartalen negatief is.
Ook de obligatiemarkten vrezen dat het huidige rentebeleid van de Fed zal zorgen voor een recessie. De Amerikaanse tienjaarsrente is daardoor sinds 14 juni gedaald van zo’n 3,5 naar 2,9 procent vandaag. Marc Cabana, strateeg bij Bank of America, merkte donderdag in een nota op dat de VS dit jaar nog een milde recessie staat te wachten. “Dat zal voor de Federal Reserve het pad vrijmaken om de rentes opnieuw te verlagen”, klonk het.
Is een renteverhoging met 100 basispunten nodig?
Ondanks de oplopende inflatie is er toch een voorzichtig signaal dat de geldontwaarding aan het afzwakken is: een dalende kerninflatie. Dat cijfer houdt geen rekening met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen. De kerninflatie piekte in april op 6,5 procent en is sindsdien maand na maand gedaald. In juni bedroeg de kerninflatie 5,9 procent.
Voorts merken enkele analisten op dat de dalende olieprijzen erop wijzen dat de inflatie deze maand minder hoog zal liggen. Ook bij tal van andere producten zien we dat de prijspiek achter de rug is. De prijs van bijvoorbeeld aluminium is al met 40 procent gezakt tegenover de jaarpiek. Tarwe is ruim 35 procent goedkoper geworden sinds het hoogtepunt in mei.
(as)