Renovatielening kosten en tarieven 2019

Een renovatie aan een huis brengt doorgaans een heleboel kosten met zich mee. Banken en andere financiële instellingen zijn hier maar al te goed van op de hoogte en hebben dan ook vaak een renovatielening opgenomen in hun productaanbod. Met een renovatielening wordt een lening bedoeld die vergeleken kan worden met lening op afbetaling, maar dan met een specifiek leendoel: de renovatie van een woning.

Verschillen met andere leenvormen

Een renovatielening is verder wat meer flexibel dan bijvoorbeeld een hypotheek en vereist geen notariële procedures of verstrekking van waarborgen. Over het algemeen zal het dus een stuk eenvoudiger zijn om een renovatielening te krijgen dan een hypotheek. Wel zul je over een renovatielening meer rente moeten betalen in vergelijking tot over een hypotheek. Om een renovatie te kunnen betalen, kun je er eveneens voor kiezen om een hypotheek te gebruiken. Dit kan zowel direct bij de aankoop van een woning als door het doen van een zogenaamde wederopname van een deel van je lopende hypotheek.

In alle gevallen zul je van tevoren goed op de hoogte moeten zijn van alle kosten waarmee een renovatielening gepaard zal gaan. Alleen als je exact weet wat een bepaalde lening gaat kosten, kun je de meest voordelige leenvorm voor je renovatie kiezen. Uiteraard dien je hierbij ook de belastingstechnische aspecten van een renovatielening niet te vergeten. In een aantal gevallen zijn immers, onder bepaalde voorwaarden, kosten van de renovatielening fiscaal aftrekbaar.

Maak zelf een renovatielening simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Financieren van een renovatie of verbouwing

Een renovatielening mag je enkel en alleen gebruiken om een verbouwing of renovatie van je huis mee te financieren. Het geleende bedrag dien je dus bijvoorbeeld te gebruiken om je keuken of badkamer te vernieuwen, versleten dakwerk te herstellen of te vervangen of je tuin (opnieuw) aan te leggen. Voordat je een renovatielening af kunt sluiten moet je overigens wel de nodige bewijzen kunnen overleggen aan de kredietverstrekker. Je doet er dan ook goed aan om op voorhand een aantal offertes of rekeningen te vragen en deze bij je leenaanvraag te voegen.

Renovatieleningen kosten en tarieven 2016

Om te weten te komen wat de meest actuele kosten en tarieven van een renovatielening zijn, dien je de leenproducten van meerdere aanbieder met elkaar te vergelijken. Blindelings afgaan op de verkooppraatjes van één enkele kredietverstrekker is hierbij echter niet aan te raden omdat vrijwel elke aanbieder van leningen en kredieten zal beweren de meest voordelige te zijn en je geld te kunnen lenen tegen de meest gunstige voorwaarden.

Door renovatieleningen van meerdere aanbieders te vergelijken, ben je zeker dat je echt de goedkoopste lening zult vinden voor je persoonlijke leendoel. Wanneer je verschillende renovatieleningen hebt vergeleken, kun je bovendien altijd contact opnemen met de aanbieders die minder interessant lijken om hen te vragen met een aantrekkelijker aanbod kunnen komen en zo de meest goedkope lening kunnen overtreffen.

Wanneer je naar het Jaarlijkse Kosten Percentage van de verschillende renovatieleningen kijkt, dan zal je direct opvallen dat er grote verschillen zijn en dat de genoemde rentes slechts een momentopname zijn. De informatie die je op deze manier hebt vergaard, zal dan ook slechts tijdelijk gebruikt kunnen worden omdat ze voortdurend aan wijzigingen onderhevig zullen zijn en/of af zullen hangen van de gewenste leensom.

Voordat je definitief een renovatielening af gaat sluiten, is het verstandig om altijd een offerte met een exacte berekening aan te vragen. Wanneer je eerst een simulatie uit wilt voeren van een bepaalde renovatielening, dan doe je dat bij voorkeur op de website van de betreffende kredietverstrekker. Het resultaat zal dan namelijk niet worden beïnvloed door bijvoorbeeld commissies die een beheerder van een website ontvangt voor het aanbevelen van een bepaalde aanbieder of leenproduct.

Simuleren van een renovatielening

Simuleer een renovatielening om meer te weten te komen over de voorwaarden en tarieven die voor deze lening gelden. Doordat een renovatielening in feite hetzelfde is als een lening op afbetaling zullen ook de looptijd en de leensom van te voren al bekend zijn. Door een(online) simulatie uit te voeren kun je dus al exact weten waar je aan toe bent en met welke voorwaarden en tarieven je rekening dient te houden. Dit voorkomt niet alleen teleurstelling, maar ook vervelende verrassingen en misverstanden, achteraf.

Je kunt namelijk al een heleboel te weten komen over bijvoorbeeld de rente die je over een renovatielening moet gaan betalen. Deze zal immers voor de ondertekening van het leencontract al zijn bepaald en aan worden gegevens in het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Het JPK is dus prima te gebruiken om meerdere renovatieleningen met elkaar te vergelijken en zo de meest voordelige te kiezen. Het JKP bestaat uit meerdere componenten:

  • de administratiekosten,
  • leenprovisies,
  • eventueel een afgesloten levensverzekering,
  • een rentedeel over de openstaande schuld.

Actuele kosten

De actuele kosten zijn een momentopname en kunnen dus niet over een heel jaar weer worden gegeven. Pas op het ogenblik dat je een offerte aanvraagt of een simulatie uitvoert, zul je de meest recente kosten en tarieven te zien krijgen. Om die reden zal een offerte, maar ook een simulatie, slechts beperkt geldig zijn. Na enige tijd kan de rentekoers immers weer gestegen of juist gedaald zijn waardoor de kosten en tarieven van een renovatielening zullen veranderen. De kosten en tarieven van een renovatielening in 2016 kunnen doorgaans dan ook alleen globaal aan worden gegeven en zullen slechts te gebruiken zijn als eventuele leidraad.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20