Hoeveel kan ik lenen voor renovatie?

Soms besef je na jaren in je huis gewoond te hebben, of bij de aankoop van een woning, dat er gerenoveerd dient te worden om er je droomhuis van te maken. In sommige gevallen kun je dus te maken krijgen met kosten waar je aanvankelijk niet aan had gedacht. Wanneer je op een dergelijk moment niet beschikt over (voldoende) financiële middelen dan kun je overwegen om een zogenaamde renovatielening aan te gaan, of de extra kosten op te nemen in je hypotheek.

Hoeveel kan ik lenen voor een renovatie

Er zijn echter meerdere factoren van invloed op de hoogte van de lening die je af kunt sluiten voor de financiering van een renovatie. Hierbij kun je onder andere denken aan factoren zoals:

  • de schuldenlast waar je al mee te maken hebt. Je moet immers ook nog geld overhouden om van te leven,
  • de hypotheek die je af hebt gesloten. In bepaalde gevallen is het verstandig om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bij deze hypotheek kun je dan rekening houden met alle renovatiekosten zodat de maandelijkse afbetalingen mee kunnen vallen en je juist met minder lasten te maken krijgt dan aanvankelijk was gedacht.
  • de hoogte van je inkomen. Als je een huis koopt, kun je ervoor kiezen om het totale aankoopbedrag te financieren, of juist een beetje extra lenen voor verbouwingen die je in de planning hebt. Indien je minder dan de aankoopprijs leent dan is de rentevoet vaak lager dan wanneer je de totale aankoopsom leent. Tegenwoordig is lenen zonder eigen geld praktisch vrijwel niet meer mogelijk.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Inschatting van het financieel risico voor de kredietverstrekker

Kredietverstrekkers willen altijd zoveel mogelijk zekerheid hebben dat je een geleend geldbedrag ook daadwerkelijk weer terug kunt betalen. Door je leenbedrag te bepalen op basis van:

  • je loon,
  • de waarde van je huis,
  • de leenvorm

kan het risico in worden geschat dat de kredietverstrekker loopt als een bepaalde hypotheek wordt afgesloten.

Op het moment dat je een lening aangaat dan dien je te beseffen dat je hooguit één derde van je inkomen mag worden gereserveerd voor aflossingen van leningen. Als je al een hypotheek hebt, maar je toch extra geld wilt lenen, dan kun je eenvoudig zelf nagaan hoeveel extra maandlasten je kunt dragen. Indien je je hypothecaire lening inmiddels geheel of gedeeltelijk af hebt gelost dan zul je meer financiële ruimte hebben voor een renovatielening.

Welke leenvorm voor een renovatie?

Indien je een grote renovatie uit wilt voeren dan is een hypotheek absoluut een goede keuze als je deze nog niet hebt lopen. Bovendien biedt een hypothecaire lening een aantal fiscale voordelen. Een tweede hypotheek aangaan is eveneens mogelijk, mits de waarde van je huis hoger is dan het totale leenbedrag.

Een persoonlijke lening kun je ook overwegen als je een renovatie uit wilt voeren omdat deze je meer vrijheid biedt en je de lening sneller af kunt sluiten. Een persoonlijke lening is een lening waarmee je private uitgaven kunt financieren. Je hebt echter niet te maken met een hypotheek, alleen de rente is dan ook aftrekbaar van de belastingen. Dit fiscaal voordeel is echter fors lager dan de woonbonus op een hypotheek.

Tips voor de financiering van een renovatie

  • Gebruik een simulatie voor de hypothecaire lening om vooraf een idee te krijgen van de uiteindelijke leenkosten.
  • Vraag bij verschillende kredietverstrekkers een offerte aan en voer simulaties uit om de kosten van een project goed in beeld te krijgen.

Voordat je een hypotheek of lening af gaat sluiten kun je zelf eenvoudig een berekening maken. Dit doe je door al je inkomsten op te tellen en daarvan alle kosten af te trekken. Vervolgens kun je je budget bepalen voor de meest gunstige aflossingen per maand. Een langere lening zal echter wel zorgen voor minder hoge maandlasten, maar op de lange termijn aanzienlijk duurder uitvallen. Bij voorkeur leen je met een zo kort mogelijke looptijd

Renoveren of verbouwen wil in veel gevallen zeggen dat je recht hebt op bepaalde premies. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan: de Vlaamse Renovatiepremie die huizenbezitters ondersteunt die een woning willen renoveren. Door de renovatiepremie kunnen eigenaren van woningen de kwaliteit van hun huis sterk verbeteren. De renovatiepremie kun je aanvragen als je de bewoner of de verhuurder van een bepaald pand bent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20