Renault zet wereldwijd 15.000 jobs op de tocht

De Franse autobouwer Renault heeft plannen om wereldwijd zo’n 15.000 banen te schrappen, melden bronnen dichtbij het dossier.

Renault zit al een tijdje in slechte papieren. Vorige week raakte bekend dat de Franse regering overweegt om een staatsgarantiekrediet van vijf miljard euro te geven aan de autobouwer. In ruil eist de Franse regering verschillende engagementen van Renault. Het gaat dan bijvoorbeeld om de productie van elektrische voertuigen.

Daarnaast moet Renault ook zijn grote fabriek in Flins, bij Parijs, openhouden. Dat is de grootste site op het Franse vasteland en stelt meer dan 2.600 mensen tewerk. ‘Dat is het standpunt van de regering en van de staat als aandeelhouder’, zei minister van Financiën Bruno Le Maire in een interview met de krant Le Figaro. De Franse overheid heeft een aandeel van 15 procent in Renault.

Toch zouden er in Frankrijk nog 4.600 banen op de helling staan. Vast staat wel dat Renault alle details over het herstructureringsplan vrijdagochtend bekendmaakt. Daarbij is het de bedoeling om over een periode van drie jaar twee miljard euro bespaard zou worden. De vakbonden zijn al op de hoogte van de plannen. Vrijwillige vertrekken, interne mobiliteit en andere maatregelen moeten naakte ontslagen vermijden.

Lees ook: Macron pompt meer dan 8 miljard euro in Franse auto-industrie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20