Franse staat stelt eisen bij redding Renault

De Franse autoproducent Renault bevindt zich in een zeer ernstige crisis en ‘vecht voor zijn voortbestaan’. Dat heeft de Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire vrijdag laten verstaan in een interview met de krant Le Figaro.

Het bedrijf heeft voor 5 miljard euro staatsgaranties gevraagd, zegt de minister. ‘Ik heb die leningen nog niet ondertekend’, zo beklemtoont hij ook. De Franse regering eist verschillende engagementen van Renault. Het gaat onder meer om de productie van elektrische voertuigen en over de vestiging van technologisch geavanceerde activiteiten in Frankrijk.

Symbolische fabriek

Le Maire vraagt ook om de grote Renault-fabriek in Flins, in de omgeving van Parijs, open te houden. ‘Dat is het standpunt van de regering en van de staat als aandeelhouder’, zegt hij in een interview met de zender Europe 1. Flins is de grootste Renault-site op het Franse vasteland en stelt meer dan 2.600 mensen tewerk. Volgens het satirische blad Le Canard Enchaîné zou Renault die site willen sluiten.

De minister zegt nu de voorstellen van Renault af te wachten. ‘Er is dringend actie nodig’, zo waarschuwt hij. ‘Renault kan verdwijnen.’ Hij is er wel van overtuigd dat het bedrijf de crisis kan overwinnen, als het zijn strategie aanpast. Daarbij is het volgens hem cruciaal dat er wordt ingezet op vooruitstrevende technologie en elektrische voertuigen.

Lees ook: Doek valt voor Renault Espace

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20