Macron pompt meer dan 8 miljard euro in Franse auto-industrie

De Franse president Emmanuel Macron wil van Frankrijk de grootste producent van milieuvriendelijke wagens in Europa maken. Daarom pompt hij meer dan 8 miljard euro in de Franse auto-industrie.

Zowel in Frankrijk als elders is de autoverkoop in Europa ingestort tijdens de lockdowns. De industrie heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis en de Franse president wil niet bij de pakken blijven neerzitten. Frankrijk zal met iets meer dan 8 miljard euro de sector ondersteunen, kondigde Macron aan tijdens een bezoek aan een fabriek van toeleverancier Valeo in het Noord-Franse Etaples.

‘De gezondheidscrisis heeft de Franse auto-industrie een enorme en brutale klap toegebracht. Het is een deel van onze economie, het zijn duizenden banen’, schreef Macron op Twitter. Hij wil nu van zijn land ‘de grootste producent van ‘propere voertuigen’ in Europa maken’. Het is de bedoeling om de productie van elektrische wagens, plug-inhybrides en hybrides de komende vijf jaar te verhogen tot meer dan één miljoen per jaar.

Premies

In ruil beloven Renault en PSA – met merken als Peugeot, Citroën, DS en Opel in de portefeuille – om de productie op Franse bodem te behouden én om activiteiten met een hoge toegevoegde waarde terug naar Frankrijk te brengen. Tegelijk maakte Macron nog bekend dat de premies voor milieuvriendelijke voertuigen in de toekomst hoger komen te liggen. Wie een elektrische wagen koopt, kan bijvoorbeeld tot 7.000 euro krijgen.

De hulp voor de autobouwers komt geen moment te vroeg. Er staat een zware herstructurering op til bij het noodlijdende Renault. De verwachting is dat de Franse autoproducent nog deze week een saneringsplan voorstelt. De auto-industrie in Frankrijk is goed voor 400.000 rechtstreekse jobs en nog eens 500.000 verwante bediendejobs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20