Noodplan voor Franse autosector in de maak

De Franse president Emmanuel Macron kondigt dinsdagnamiddag zijn plan voor de Franse autosector aan. Dat zal wellicht fiscale gunstregimes voor schone auto’s en een terugkeer van industriële productie uit het buitenland omvatten.

Macron ontvangt dinsdag eerst de belangrijkste spelers in de Franse auto-industrie, waaronder Jean-Dominique Sénard, de topman van het noodlijdende Renault. Die autobouwer zal over drie dagen zijn saneringsplan voorstellen. Renault, die de Franse staat als belangrijke aandeelhouder heeft, is lang niet de enige speler in moeilijkheden. De autoverkoop is zowel in Frankrijk als elders in Europa ingestort tijdens de lockdowns.

De president zal dinsdagnamiddag de toeleverancier Valeo bezoeken in de buurt van Le Touquet. Volgens de Franse pers zal Macron daar zijn sectorplan voorstellen. De Franse auto-industrie is goed voor 400.000 rechtstreekse jobs en nog eens 500.000 verwante bediendejobs.

Made in France

De algemene verwachting is dat Macron de Franse autobouwers een deal zal aanbieden: meer fiscale gunsttarieven voor milieuvriendelijke wagens in ruil voor een groter deel van de productie in Frankrijk.

De aankoop van elektrische en hybride wagens zou gestimuleerd worden met grotere overheidspremies. Maar ook voor de aankoop van een nieuwe energiezuinige wagen op benzine of diesel zou er een fiscale stimulans komen. De constructeurs zouden daarnaast kunnen rekenen op investeringssubsidies voor robotisering en digitalisering.

In ruil zal Macron naar verwachting aandringen op een ‘relocalisatie’ van sommige activiteiten, zoals de bouw van batterijen, elektrische motoren en de technologie voor de zelfrijdende wagen. Dat past in de algemene industriële strategie van Frankrijk in het coronatijdperk, waarbij Macron mikt op meer cruciale activiteiten ‘made in France’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20