Regeringsrapport is positief, kerncentrales kunnen dicht

Wie iets anders verwacht had, leest de verkeerde bronnen: het ‘Evaluatierapport over de bevoorradingszekerheid en de impact op de elektriciteitsprijzen’ van de FOD Economie, onder auspiciën van de Vivaldi-regering en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zet twee keer het licht op groen. Dat melden Het Nieuwsblad en Le Soir.

  • Verrassend is dat allerminst. Het rapport bevestigt wat eigenlijk al in september 2020 is afgesproken binnen de huidige federale meerderheid: de kerncentrales, ook Doel 4 en Tihange 3, gaan dicht. Daarbij moeten we ons dus niet al te veel zorgen maken om de bevoorradingszekerheid én ook niet om de prijzen, zo stelt het rapport.
  • De veiling die Van der Straeten organiseerde om nieuwe gascentrales te laten bouwen en van subsidie te voorzien, heeft volgens het rapport “haar doel bereikt: Het resultaat ervan is dat men de bevoorradingszekerheid van het land vanaf 2025 kan toelaten, in de context van de volledige sluiting van alle kerncentrales.”
  • Aan het feit dat één gascentrale, die in Vilvoorde, van de Vlaamse regering geen vergunning kreeg, maakt men nauwelijks woorden vuil. En ook over de sluiting van kernenergie en impact op de prijs is men heel karig: “Beperkt”, zegt het rapport daarover. En nog meer: de extra CO2-uitstoot van de nieuwe gascentrales, onrechtstreeks ook een enorme extra kost, wordt zelfs niet aangeraakt in het rapport.
  • Het dossier zou morgen, met een extra nota van Van der Straeten, op de kern komen. De vraag is of dat kan doorgaan, met de coronakoorts in de Wetstraat, en een nieuw Overlegcomité in aantocht. Maar hoe dan ook ging men vanmorgen niet officieel de kerncentrales sluiten: de MR blijft daarvoor te veel op oorlogspad.
  • De bedoeling is eerder de beslissing te begraven in “een bredere strategie”, en over heel de transitie te communiceren. Het langverwachte rapport geeft alvast helemaal vrije baan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20