Dewael: ‘Intussen werk maken van een volwaardige regering’

Tijdens een persconferentie hebben de koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) het akkoord over volmachten voor de ontslagnemende regering-Wilmès toegelicht. Die regering krijgt die bijzondere volmachten voor minimaal 3 maanden en maximaal 6 maanden.

‘Er is onder de politieke partijen een besef gegroeid dat de huidige ontslagnemende regering een volwaardige meerderheid nodig heeft’, begon Kamervoorzitter Dewael. ‘Om de strijd aan te gaan met het coronavirus – medisch, budgettair en economisch – hebben we contact gehad met alle politieke partijen. Die zijn erin geslaagd om boven zichzelf uit te stijgen en steun te bieden aan de zittende regering.’

Hoewel Sophie Wilmès maandag de rol van formateur krijgt en volgende week een vertrouwensstemming aanvraagt in de Kamer, blijft dezelfde minderheidsregering – met CD&V, Open VLD en MR – in het zadel. ‘Met het verschil dat deze coalitie nu het vertrouwen zal krijgen van een ruime meerderheid in de Kamer. Tien partijen zijn bereid om de regering te steunen’, stelt Dewael. De voorwaarde is wel dat de regering een beperkte looptijd heeft en zich enkel bezighoudt met het coronavirus.

Géén volheid van bevoegdheid

Het gaat dus voor alle duidelijkheid niet om een regering met volheid van bevoegdheid, maar er komt wel een vorm van intense samenwerking. ‘Alle fractieleiders zullen betrokken zijn bij de werking van de regering. We wilden hebben bewust geen herschikking doorgevoerd in het kabinet, omdat er vandaag al ministers actief zijn’, zei Dewael. Hij is ook van mening dat ‘je geen deel moet uitmaken van de regering om je verantwoordelijkheid op te nemen’.

Nog volgens de parlementsvoorzitter zal de opdracht van de regering-Wilmès II in september of oktober, net voor de start van het nieuwe parlementaire jaar, aflopen. ‘We hopen dat er, door onze acties en dankzij groeiend vertrouwen tussen de partijen, na deze periode een volwaardige regering tot stand komt. Maar niks sluit uit dat er in de komende maanden al een volwaardige regering ontstaat’, stelde Dewael hoopvol.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20