Verschillende media hebben de voorbije dagen geschreven over de zogenaamde trampolinepremie van de regering-De Wever. Dat is een regeling waarbij werknemers die zelf hun ontslag geven een keer tijdens hun loopbaan een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen.
Key takeaways
- De regering-De Wever wil mensen die hun ontslag geven eenmalig tijdens hun loopbaan een werkloosheidsuitkering toekennen.
- Die uitkering geldt enkel voor wie al tien jaar gewerkt heeft en stopt na zes maanden.
- De werkgeversorganisaties en de vakbonden zijn geen fan van dat systeem.
Duiding: Wat is de trampolinepremie van de regering-De Wever?
- Wie vandaag zijn ontslag indient, komt niet meteen in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.
- Een van de voorwaarden om een uitkering te krijgen, is immers dat je onvrijwillig werkloos bent. Als je zelf ontslag neemt, betekent dat in principe dat je vrijwillig werkloos bent geworden.
- Nadat je zelf je ontslag hebt ingediend zal de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) de werkloosheidsuitkering gedurende een bepaalde periode schorsen.
- Als je kunt aantonen dat je met een geldige reden de samenwerking met jouw werkgever hebt stopgezet, zoals een medische reden of een zware fout van je werkgever, kan de RVA je alsnog een uitkering toekennen.
- Opgelet: Soms krijg je ook geen uitkering als je ontslagen wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een tijdlang onwettig afwezig was op het werk of nadat in onderling akkoord met jouw werkgever de overeenkomst beëindigd wordt
- De Arizonapartijen hebben met de trampolinepremie een uitzonderingsregeling uitgewerkt. Eenmaal per loopbaan mag een werknemer, die al minstens een loopbaan van tien jaar heeft, zelf ontslag nemen en kan hij voor een periode van maximaal zes maanden toch een beroep doen op een werkloosheidsuitkering. Dat staat in het regeerakkoord.
Sociale partners zijn geen fan van de trampolinepremie
Zoom in: De werkgeversorganisaties en de vakbonden hebben afgelopen weekend in een gesprek met De Standaard laten weten dat ze geen voorstander zijn van de trampolinepremie.
- Bert Engelaar, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, waarschuwt dat het aantal zogenaamde vrijwillige ontslagen fors zal toenemen. Volgens hem zal het systeem werkgevers helpen om werknemers te dwingen tot een ontslag met wederzijdse toestemming, waardoor ze geen opzegvergoeding moeten betalen. “De kostprijs van het ontslag wordt zo afgewend op de collectiviteit”, klinkt het.
- De werkgevers vrezen dan weer dat de trampolinepremie de werknemers “de gelegenheid biedt om er even uit te stappen.”
- Volgens David Rozenblum, adviseur bij de werkgeversorganisatie VBO, zijn er gelijkenissen tussen deze maatregel en het tijdskrediet zonder reden dat tijdens de regering-Michel werd afgeschaft.
- “Wie in een knelpuntberoep ontslag neemt, zal snel terug aan te de slag kunnen bij zijn laatste werkgever of bij een andere”, klinkt het.
- Ook sommige economen zijn een koele minnaar van die regeling. Stijn Baert is daar één van. Hij heeft het in een gesprek met HLN.be onder meer over de “littekeneffecten van werkloosheid”: het fenomeen dat wie vandaag werkloos is, ook veel kans heeft dat over vijf of tien jaar te zijn.
- “Dat is onder andere zo omdat werkgevers werkloosheid niet graag op je cv zien staan. Het stigma van een lagere motivatie is daarbij het belangrijkste. Ik denk dat dit nog veel sterker zal spelen tegenover wie zélf voor werkloosheid koos. Het is als ontevreden werknemer veel gunstiger om te solliciteren vanuit je huidige job, dan dat te doen vanuit werkloosheid”, verduidelijkt de econoom.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.