Regering bereikt akkoord over energiefactuur: btw-verlaging op elektriciteit en verwarmingspremie van 100 euro per aansluiting

Na ettelijke uren nachtelijk vergaderen heeft de federale regering een akkoord bereikt om de gepeperde energiefacturen te beteugelen waarmee de meeste Belgen te kampen hebben. Dat akkoord behelst een btw-verlaging (van 21 procent naar 6 procent) op elektriciteit, en een verwarmingspremie van 100 euro. Dankzij dat laatste is er een tegemoetkoming voor wie op gas of stookolie verwarmt.

Het akkoord wordt gemeld door verschillende Belgische media. Meer uitleg moet volgen om half tien deze morgen, op een persconferentie op het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD).

  • Na wekenlange discussies over de kwestie is er dus een deal om de btw op elektriciteit te verlagen. En wel van 21 tot 6 procent, vanaf 1 maart tot 1 juli.
  • Ook zijn er plannen om een verwarmingspremie (of energiecheque) van 100 euro voorzien. Dat was iets waar Open VLD, de partij van de premier, voor ijverde. Dankzij die premie is er dus een vergoeding voor wie op stookolie of gas verwarmt, aldus VRT NWS.
  • De btw op gas, dat meer CO2 uitstoot, blijft ongewijzigd, meldt De Tijd.
  • Er wordt daarnaast een andere btw-hervorming ingesteld, eventueel gebaseerd op een cliquetsysteem. Dat zou ervoor zorgen dat de belastingen stijgen zodra de brandstofprijzen onder een bepaald niveau dalen, en omgekeerd. Op die manier wordt een andere energieheffing mogelijk zonder de afnemer direct extra kosten aan te rekenen.
  • Het uitgebreide sociaal tarief, dat voor ongeveer 1 miljoen gezinnen met een laag inkomen het goedkoopste energietarief garandeert, wordt verlengd tot juli. Hiervoor ging de regeling eind maart verstrijken.

Lastenverlaging van 50 tot 150 euro per werknemer

Het kernkabinet, dat gisteravond sinds 18.30 uur opnieuw samen zat, boog zich eerst over de mini-taxshift, die onder meer een kleine belastingverlaging behelst. Hierover was snel een deal beklonken: de mini-tax shift wordt gefinancierd door een vliegtaks en een verhoging van de heffingen op tabak. De maatregel komt neer op een lastenverlaging van 50 tot 150 euro per werknemer.

“Ik denk dat we een goed akkoord hebben”, aldus vicepremier en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij het verlaten van de onderhandelingstafel, vannacht om half drie.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.