Energiebedrijven: “Btw-verlaging op energiefactuur invoeren op 1 februari is niet realistisch”

Hoewel er nog geen politiek akkoord is rond de mogelijke fiscale maatregelen om de energiefactuur te verlichten, zegt de energiesector nu al dat een btw-verlaging, of een andere factuurkorting, vanaf komende dinsdag 1 februari “technisch en praktisch onmogelijk is”.

Verscheidene politici, waaronder minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), pleitten de voorbije dagen voor een fiscale maatregel die een onmiddellijk zichtbaar effect heeft op de factuur van de burgers. Maar dat is volgens de energiekoepel Febeg onhaalbaar. De energiebedrijven schuiven niet 1 februari of 1 maart, maar pas 1 april voor als hun ideale startdatum naar voor.

Aanpassingstermijn

“Een btw-verlaging op de energiefacturen, of welke andere maatregel ook, vergt tijd om chaos in de markt te vermijden”, zegt Febeg per communiqué. “Alle communicatie naar onze klanten en overheid moet worden aangepast, zoals prijzen, promoties, websites, prijsvergelijkers, voorschot- en afrekeningsfacturen, contracten en doorstortingen naar de overheid. Tientallen interne processen moeten worden aangepast en getest. Al die aanpassingen kwalitatief en helder voor de klant uitvoeren, vergt voldoende tijd.”

“We vragen de regering om, wat ook de beslissing is, een doordachte keuze te maken qua maatregel met sluitende juridische criteria, en de leveranciers tot 1 april te geven om die te kunnen implementeren”, zegt Febeg-topman Marc Van den Bosch.

(lb)

Meer