Rederij P&O ontslaat 800 bemanningsleden via Zoom: personeelsprotest breekt uit op de schepen

In Engeland wordt met verontwaardiging gereageerd op de manier waarop P&O Ferries 800 bemanningsleden heeft ontslagen, om hen meteen te vervangen door goedkopere buitenlandse krachten.

De 800 crewleden kregen via een Zoom-videoconferentie dat ze met onmiddellijke ingang ontslagen worden, net zoals eerder bij het bedrijf Better.com. Hun buitenlandse vervangers, die P&O de helft minder zouden kosten, stonden zelfs aan de dokken meteen klaar om aan boord te gaan.

Dat leidde in Hull tot een incident, waarbij een kapitein weigerde om de nieuwkomers toegang tot de ferry te verschaffen. Volgens de Britse pers heeft P&O een securityfirma ingehuurd om crewleden die een zitstaking op de schepen overwegen, met harde hand te verwijderen.

P&O Ferries vervoert zowel passagiers als goederen het Kanaal over. Volgens de rederij is de sanering noodzakelijk om “competitiever en efficiënter te worden”. Onder meer Zeebrugge is een bestemming voor de vrachtdiensten. De passagiersdienst tussen Hull en Zeebrugge werd begin vorig jaar afgeschaft.

Goed voorbereid massa-ontslag

Het bedrijf was er zich goed van bewust dat de klap hard zou aankomen bij het personeel en het massa-ontslag tot protesten kon leiden, want het waarschuwde zijn klanten meteen voor “aanzienlijke disrupties van de diensten in de komende dagen”. Het lijkt erop dat langdurige onderbrekingen van de dienstverlening vooraf ingecalculeerd werden.

P&O Ferries is in handen van moedergroep DP World uit Dubai. De vakbonden hebben de regering-Johnson opgeroepen om tussenbeide te komen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20