Aandeel Exmar crasht nadat belangrijke Argentijnse klant stopt met betalen

Op de laatste beursdag van de week noteren de Europese beurzen met lichte winsten. De Brusselse sterindex Bel20 verliest licht. Maar alle ogen zijn gericht op de rederij Exmar, die plots in grote problemen zit door een wanbetalende Argentijnse klant.

Op de brede Brusselse beurs keldert Exmar 41,7 procent. De rederij kreeg donderdag een melding van haar grootste klant dat die zijn verplichtingen niet kan nakomen. Het gaat om de Argentijnse groep YPF, die een maritiem platform van Exmar op lange termijn huurt. In het verleden bleek het al niet evident om een huurder te vinden voor de drijvende lng-fabriek. YPF betaalt sinds midden maart zijn facturen niet meer.

Verkooporders Saverys

Sommige beleggers stellen zich vragen bij de recente verkooptransacties van topman Nicolas Saverys. De telg van de bekende Antwerpse havenfamilie verkocht sinds april voor ruim 1 miljoen euro aan Exmar-aandelen op de Brusselse beurs, waarvan het gros begin juni, zo blijkt uit de meldingen bij toezichthouder FSMA:

  • 17 april: 60.000 aandelen tegen 3,98 euro, goed voor 239.088 euro
  • 3 juni: 95.465 aandelen tegen 4,08 euro, goed voor 389.306 euro
  • 8 juni: 134.535 aandelen tegen 4,12 euro, of in totaal 554.534 euro

Wirecard

Voorts is er nieuws rond Air France KLM. De Nederlandse regering schiet de luchtvaartmaatschappij te hulp met een steunpakket van 3,4 miljard euro. Wel moet er een herstructureringsplan komen, zodat de kosten met 15 procent verlaagd kunnen worden. Het aandeel koerst 2,8 procent hoger op de beurs van Parijs.

In Duitsland zet Wirecard zijn race naar de bodem verder. Het getormenteerde betaalbedrijf verliest nog eens 30 procent. Een aandeel van de ooit zo bloeiende techparel is nog slechts 2 euro waard. En voor concurrent Adyen is het spreekwoord ‘de één zijn dood, is de ander zijn brood’ dan weer van toepassing, want het Nederlandse betaalbedrijf doet er 1,7 procent bij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20