Reddit wil karma van 500 miljoen gebruikers omzetten in cryptomunten op Ethereum: “Geld verdienen door inhoud te cureren”

De karmapunten van Reddit gebruikers zullen weldra omgezet worden in cryptomunten op het Ethereum-netwerk. Dat zei een ingenieur van het socialemediaplatform deze week op Twitter. Reddit wil via blockchaintech de interactie tussen gebruikers verbeteren en timmeren aan het web 3.0.

Het gigantische internetforum Reddit wil de karmapunten van zijn gebruikers binnenkort omzetten in cryptomunten die op het blockchain-systeem Ethereum bestaan. Dat is het netwerk achter Ether, de tweede grootste cryptomunt ter wereld. Karmapunten kunnen gebruikers verdienen door “upvotes” te krijgen voor goede content. Op die manier wil Reddit zijn 500 miljoen gebruikers introduceren aan de wereld van digitale munten en blockchain.

Dat zou een enorme revolutie betekenen binnen het internet, meent Reddit-ingenieur “Rahul”. “Wanneer we dit doen, zullen we al onze 500 miljoen gebruikers overzetten van web 2.0 naar web 3.0. Er zal dan geen weg terug meer zijn”, meent de Reddit-werknemer.

Web 3.0: een volledig gedecentraliseerd internet

Met web 3.0 verwijst Rahul naar een reeks gedecentraliseerde applicaties die een nieuw soort internet willen maken, waar overheden en bedrijven geen controle over hebben. “Het is tijd om de controle (over het internet, red.) terug te nemen. We gaan het internet volledig open en vrij maken. We willen iedereen eigendom geven over de technologie die we gebruiken,” meent Rahul.

Hoe zal Reddit dat precies klaarspelen? In juli rapporteerde cryptosite Cointelegraph al dat Reddit werkte aan een nieuwe technologie voor zijn karmapunten. Dat project heet Community Points. “Je Community Points zullen bestaan op de blockchain, onafhankelijk van Reddit. Je zal ze zelf kunnen controleren, net zoals Bitcoin-munten,” zegt Rahul.

Het Community Points-project wordt al getest met 80.000 gebruikers van de subreddits r/cryptocurrency en r/FortNiteBR. Met het proefproject wil Reddit nagaan hoe de “gasfees” (vergoedingen) voor transacties op de blockchain van Ethereum verlaagd kunnen worden zodat het 500 miljoen gebruikers kan ondersteunen.

Nieuw verdienmodel

Volgens de Reddit-ingenieur zullen de verschillende kleine communities op het platform ook de mogelijkheid hebben om hun eigen variant van de gebruikte blockchain te creëren. Dit betekent dat Reddit er niet van terugdeinst om de vorming van de blockchain volledig aan gebruikers over te laten.

Dat zou onderdeel zijn van een nieuwe strategie om geld te verdienen op het web 3.0. “Er zijn betere manieren om geld te verdienen dan met gesloten systemen. Eén dat een win-win is. Eén waarbij gebruikers geld kunnen verdienen door content te cureren,” meent Rahul.

Ook andere socialemediaplatformen, zoals Twitter en TikTok, experimenteren steeds meer met het blootstellen van hun gebruikers aan blockchaintech. Zo werkt TikTok aan het ondersteunen van NFT’s, ofwel kunstwerkjes op de blockchain. Twitter laat NFT-creators toe om hun werkjes te verifiëren op het platform en heeft zelfs een fooisysteem met Bitcoin opgezet.

Meer