De goudprijs is de voorbije dagen opnieuw de hoogte ingeschoten. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat er een nieuw record wordt gebroken.
Een nieuwe recordprijs voor goud komt nu wel heel dichtbij

Waarom is dit belangrijk?
Goud wordt beschouwd als een veilige haven wanneer er bezorgdheden zijn over de economische groei en/of de inflatie hoge toppen scheert. Ook de onzekerheid in de bankensector geeft de goudprijs een boost.In het nieuws: De futuresprijs van een troy ounce goud (zo’n 31 gram) is donderdagochtend tijdens de Aziatische handel gestegen tot 2.085.40 dollar. Het recordniveau na het sluiten van de handelsdag bedraagt 2.069,40 dollar, wat bereikt werd in augustus 2020.
- Desalniettemin is er nog geen sprake van een absoluut record. Volgens Wall Street Journal is de goudprijs tijdens een handelsdag (intraday) in diezelfde maand gestegen tot 2.089.20 dollar.
- Intussen schommelt de prijs rond 2.050 dollar.
Impact rentebesluit Fed
De details: Waarom stijgt de goudprijs?
- Die kreeg een boost na het rentebesluit van de Federal Reserve. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet tijdens een toelichting uitschijnen dat er mogelijk een rentepauze volgt. Dat is goed nieuws voor de goudbeleggers omdat het edelmetaal geen dividend of coupon oplevert. Goud doet het dan ook slecht als de rente verder stijgt.
- Daarenboven wordt verwacht dat de dollar terrein zal verliezen als de Fed een rentepauze inlast. Tegelijk zal de Europese Centrale Bank (ECB) de renteverhogingen waarschijnlijk even voortzetten.
- Donderdag beslisten Christine Lagarde en haar team om de rente met 25 basispunten op te trekken. Een halvering in vergelijking met de voorgaande drie verhogingen. De ECB-voorzitter voegde er tijdens een persconferentie wel aan toe dat er nog werk op de plank ligt. “De bestemming, een inflatie van 2 procent op middellange termijn, is nog niet bereikt”, klonk het.
- Verdere renteverhogingen kunnen het voor investeerders aantrekkelijker maken om te investeren in vastrentende activa op het Europese vasteland, wat de euro dus een verdere boost kan geven.