Recordbedrag Euromillions: is het wel mogelijk om uw winstkansen te vergroten?

Wie deelneemt aan Euromillions kan vrijdagavond 202 miljoen euro winnen. De kans dat u aan de haalt gaat met de hoofdprijs is wel bijzonder klein, 1 op 140 miljoen om precies te zijn.

Het vorige recordbedrag klokte af op 200 miljoen euro en werd vorig jaar gewonnen door een Fransman. Het is natuurlijk de droom van iedereen om de winnende nummers te raden, al zal het bij veel spelers ook een droom blijven. U heeft slechts 1 kans op 140 miljoen om de grote pot te winnen. Volgens de site van de Belgische loterij hebben sinds de start van EuroMillions in 2004 al 34 landgenoten de hoofdprijs gewonnen.

Mensen zijn dan ook op zoek naar allerhande manieren om hun winstkansen bij een loterij te vergroten. Stefan Mandel, een Roemeense econoom, was één van de personen die zich daar volledig heeft in verdiept. De man is er zo in geslaagd om veertien keer de prijzenpot te winnen.

Grotere pot

Soms komt er ook eens een geste van de organisator van de loterij. Zo heeft Euromillions vorig jaar de spelregels rond de maximumjackpot aangepast. Er werd toen beslist om het maximumbedrag op te trekken tot 200 miljoen euro, waardoor er dus sindsdien meer te winnen valt. Zodra iemand de volle pot wint, wordt het bedrag opgetrokken met 10 miljoen euro tot maximaal 250 miljoen euro. Door de winst van de Fransman vorig jaar, kan het te winnen bedrag nu dus oplopen tot 210 miljoen euro.

Veel mensen proberen hun winstkansen te vergroten door in groep te spelen. Op die manier kunnen ze meerdere combinaties spelen dan wanneer ze dat op eigen houtje doen. Voorts worden de kosten van de speelbiljetten verdeeld over meerdere spelers. Het nadeel is natuurlijk dat u het eventuele prijzengeld moet delen met uw medespelers.

Som van de speelcijfers

Volgens een ander populaire speeltechniek moet de som van uw getallen tussen 104 en 176 liggen bij een loterij met 55 nummers waarvan u er 5 mag kiezen. Volgens studies heeft 70 procent van de mensen die ooit een loterij gewonnen heeft getallen gekozen die aan die voorwaarde voldoen. Als we kijken naar de meest succesvolle nummers van Euromillions (23, 50, 44, 19 en 15), zien we dat de som uitkomt op 151.

Dat lijkt dus op het eerste gezicht aan te sluiten bij de studies. Alleen krijgt u bij Euromillions de keuze uit 50 cijfers en moet u ook nog eens twee sterren correct raden. Bij die sterren moet u telkens een getal kiezen van 1 tot 12.

De prijs die u wint, wanneer u bijvoorbeeld enkel de vijf cijfers correct raadt, is afhankelijk van het aantal winnaars en de pot. De afgelopen weken hebben de prijzenpotten gevarieerd van 13.000 euro tot ruim 120.000 euro.

Kans vergroten dat u de enige winnaar bent

Tot slot wordt er aangeraden om getallen te kiezen die groter zijn dan 31. Veel mensen baseren zich onder meer op geboortedatums om hun getallen te selecteren. Daardoor worden er veel kleinere getallen gespeeld.

Opgelet: hoge nummers spelen, vergroot de kans niet om de pot te winnen. Maar u vergroot wel de kans dat wanneer u wint u de enige winnaar bent.

Hoe dan ook blijft een loterij, zoals Euromillions, een kansspel. Dat betekent dat iedereen op het einde van de rit evenveel kans heeft per lotje om met de hoofdprijs aan de haal te gaan. Speel daarom ook altijd met mate. Wie niet oplet, kan veel geld verliezen door deel te nemen aan loterijen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20