De kans vergroten dat u de lotto wint? Deze man ontwikkelde daarvoor een formule en won al 14 keer een prijzenpot

Wie woensdag de lotto wint, gaat aan de haal met maar liefst 10 miljoen euro. Dat is een mooi bedrag, maar bestaat er een manier om de kans te vergroten dat u miljonair wordt?

Iedereen heeft ongetwijfeld wel een vertrouwde combinatie waar hij op terugvalt wanneer hij de kotjes van zijn lottoformulier invult. Al pakken sommige spelers het anders aan. Stefan Mandel, een Roemeense econoom die al 14 keer de lotto heeft gewonnen, heeft zijn eigen techniek ontwikkeld.

Algoritme ontwikkelen

Voor hij startte met het kansspel, heeft de man zich verdiept in de theoretische werken van de wereldberoemde wiskundige Leonardo Fibonacci. Mandel baseerde zich op het werk van Fibonacci om een eigen algoritme te ontwikkelen.

Volgens de econoom kon hij dankzij dat algoritme 5 van de 6 winnende getallen voorspellen. Daardoor kon hij het aantal mogelijke winnende combinaties doen zakken van miljoenen naar slechts duizenden. In de jaren 60 kon hij op die manier in Roemenië een jackpot van 16.000 dollar winnen. Dat was ruim voldoende om toen het land te verlaten.

Na vier jaar door Europa te trekken besliste Mandel om zich in Australië te vestigen, waar hij om op een andere manier begon deel te nemen aan de kansspelen. Hij stapte af van zijn algoritme en nam enkel deel aan een trekkingen waarbij de winst minstens drie keer hoger ligt dan het aantal combinaties. Hij zou met andere woorden niet deelnemen aan de Belgische loterij. In totaal valt er woensdag 10 miljoen euro te winnen, terwijl er maar liefst 8,14 miljoen mogelijke combinaties zijn.

Grote prijzenpot Virginia

Dankzij de komst van de computers was het voor de Roemeen veel eenvoudiger geworden om miljoenen formulieren in te vullen. In de jaren 80 is hij er zo in geslaagd om maar liefst 12 keer met de hoofdprijs aan de haal te gaan. Daarnaast won hij ook 400.000 dollar aan kleinere prijzen. Dat was toen de Australische regering niet ontgaan en die besliste om het aantal formulieren die iemand kon invullen per trekking in te perken. Mandel ging toen op zoek naar loterijen over de landsgrenzen heen.

Zo heeft hij in 1992 deelgenomen aan de loterij van de Amerikaanse staat Virginia. Die loterij was interessant voor hem omdat deelnemers een ongelimiteerd aantal biljetten konden kopen. Ze mochten die ook zelf afdrukken. Daarnaast bestond het spel uit slechts 44 getallen. Er waren daardoor in totaal ‘slechts’ 7.059.052 combinaties mogelijk. Via zijn zelf opgerichte fonds International Lotto Fund kon hij 2.524 mensen warm maken om te investeren in zijn plan. Hij is er toen in geslaagd om in totaal 9 miljoen dollar op te halen. Mandel en zijn investeerders hebben toen maar liefst 27 miljoen dollar gewonnen.

Toegegeven, het is niet niet eenvoudig om op deze manier de lotto te winnen. De Nationale Loterij heeft gelukkig op zijn site enkele eenvoudige tips gepubliceerd om uw kansen om de lotto te winnen lichtjes te verhogen. Dit zijn ze:

  • Speel iedere keer met dezelfde cijfers
  • Zet ook in op getallen die hoger liggen dan 31
  • Kies zo veel mogelijk verschillende cijfers
  • Probeer geen patronen te maken als je je Lottoformulier invult
  • Samen spelen met familie, vrienden of collega’s = meer kans op winst
  • Check en dubbelcheck je lottoformulier

Lees ook:

Meer