Rechter stuurt advocaten Trump terug naar school

Een federale rechter heeft sancties opgelegd aan Sidney Powell, Lin Wood en verschillende andere advocaten van voormalig president Trump. Die hadden een rechtszaak aangespannen om de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020 in Michigan ongedaan te maken. Volgens de rechter hebben ze zich schuldig gemaakt aan “onrechtmatige procespraktijken”.

Het 110 pagina’s tellende advies van Linda Parker is vernietigend voor Team Trump. “Sancties zijn nodig om het indienen van lichtzinnige rechtszaken in de toekomst te ontmoedigen. Rechtszaken die in de eerste plaats het verhaal willen verspreiden dat onze verkiezingsprocessen zijn gemanipuleerd. En dat onze democratische instellingen niet kunnen worden vertrouwd.” De rechter verwierp de rechtszaak al in december, maar kwam nu pas met haar ondersteunend advies. Ze noemde de aanklacht “een historisch misbruik van de rechtsgang”.

Powell en Wood behoorden tot de meest uitgesproken aanhangers van voormalig president Donald Trump. Volgens rechter Parker ging hun rechtszaak “nooit over fraude”. Bedoeling was het vertrouwen van het volk in onze democratie te ondermijnen. Omdat te doen moest de rechtsgang worden gedestabiliseerd.” 

De advocaten die bij de zaak betrokken zijn “toonden minachting voor de eed die ze hebben gezworen”. Verder lapten ze de rechtsregels aan hun laars. Ook probeerden ze de integriteit van de rechterlijke macht te ondermijnen.”

Parker veroordeelde de advocaten tot het betalen van de juridische kosten die de stad Detroit en de staat Michigan hebben gemaakt. Opmerkelijk genoeg worden ze ook verplicht juridische cursussen te volgen waar hen de ethische en juridische vereisten voor het indienen van een rechtszaak zullen worden bijgebracht. 

De rechter heeft de advocaten ook doorverwezen naar de disciplinaire commissie van de staat Michigan, waar hen mogelijk nog meer wachten. 

Lees ook: Dit zijn de twee advocaten die Trump selecteerde om hem door het impeachmentproces te loodsen; geen onbeschreven blaadjes

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20