De complottheorie te veel voor de Republikeinen

De Amerikaanse president Trump is normaal niet vies van vergezochte indianenverhalen. Maar hijzelf en zijn partij maken zich zorgen dat een wilde complottheorie de Republikeinse meerderheid in de Senaat kan kosten. Nochtans werd die gelanceerd door een van de advocaten in Trumps ‘elite strike force’.

‘Wie het zwaard hanteert, zal door het zwaard vergaan’, staat geschreven. Trump lanceerde zichzelf op het politieke toneel door een complottheorie te spuien; met zijn birtherism-hypothese stelde hij het Amerikaanse burgerschap van Barack Obama in vraag, van wie hij beweerde dat hij in Kenia geboren was. 

‘Gehackte stemcomputers’

Nu vreest hij dat een complottheorie hem en zijn partij finaal de das kan omdoen. De advocaten Sidney Powell en Lin Wood verkondigen dat het niet de moeite is voor Republikeinen om te gaan stemmen in de speciale Senaatsverkiezing in Georgia op 5 januari, omdat de verkiezingen toch vervalst zijn. Stemcomputers zouden volgens hen gehackt zijn door een samenwerking tussen de Chinese Communistische Partij en de voormalige Venezolaanse leider Hugo Chavez (die al dertien jaar dood is), waardoor een stem voor de Republikeinen zou veranderen in één voor de Democraten. 

Powell en Wood lanceerden de bizarre (en ongegronde) theorie twee weken geleden als leden van  Trumps juridisch team, dat Bidens verkiezingsoverwinning moest aanvechten. Net als Trump beweerden ze dat de verkiezingen vervalst waren, alleen gaven zij meer details over hoe dat volgens hen exact in zijn werk ging. 

Levensbelangrijke Senaatsverkiezing

Daarbij gooiden ze het kind met het badwater weg: om de geloofwaardigheid van de presidentsverkiezingen te ondergraven, beweerden ze dat ook de speciale Senaatsverkiezing in Georgia illegitiem was. Maar dat is echter een cruciale stembusgang voor de Republikeinen. Als ze daar verliezen, kunnen ze hun meerderheid in de Senaat kwijtspelen. In dat geval zouden de Democraten het presidentschap, het Huis van Afgevaardigden (de andere kamer in het Amerikaanse parlement) én de Senaat in handen hebben.

‘Er is geen grotere vernietigende kracht in de Amerikaanse politiek – laat staan in de Republikeinse Partij of de Trump-beweging – dan Sidney Powell voor een tv-camera’, zei een hooggeplaatst Republikeins regeringslid aan nieuwsagentschap Axios. 

‘Als ze Trump de Senaat kost en de Democraten de volledige controle over de regering geeft, zal ze meer voor links hebben gedaan dan welke Democraat in Amerika dan ook.’

Trumps campagneteam en de Republikeinse partijtop zetten nu alles op alles om de meubelen te redden. Ze lanceerden een reclamecampagne om Trump-aanhangers te overtuigen om wel te gaan stemmen op 5 januari. Zaterdag houdt Trump een grote rally in Georgia om de twee Republikeinse kandidaten te steunen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20