Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Centrale banken hebben grote recessies onmogelijk gemaakt”

Logo Business AM
Economie

03/05/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Getty Images

Centrale banken hebben een omgeving gecreëerd waarin zowel periodes van significante expansie als van grote recessie zo goed als onmogelijk zijn geworden. Dat heeft de Canadees-Sri Lankaanse durfkapitalist Chamath Palihapitiya gezegd op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Chamath Palihapitiya is een voormalig vice-president van Facebook (2007 – 2011). Hij leidt ondertussen het durfkapitaalfonds Social Capital. Daar investeert hij het geld dat hij bij zijn ex-werkgever heeft verdiend. Hij creëert oplossingen inzake de klimaatwijziging, onderwijs en diabetes. Palihapitiya is een fan van cryptomunten en ook mede-eigenaar van en bestuurslid bij de NBA-basketbalploeg Golden State Warriors.

Eind 2017 haalde Palihapitiya het wereldnieuws toen hij bekende zich enorm schuldig te voelen over Facebook

“Ik denk dat we het middel gecreëerd hebben dat toelaat het sociale weefsel van hoe een samenleving werkt te vernietigen. […] Wie het beest blijft voeden zal door het beest worden vernietigd.”

Eerder deze week werd Palihapitaya in het programma “Fast Money Halftime Report” geïnterviewd over de werking van de centrale banken. Volgens hem hebben entiteiten zoals de Federal Reserve kwantitatieve versoepeling (QE) in wezen gebruikt om een ​ stagnerende economie te organiseren.

“Grote recessie is gewoon onmogelijk geworden”

“Ik zie geen wereld meer waarin we nog een vorm van betekenisvolle inkrimping of van zinvolle economische groei krijgen. De manier waarop een economie normaal werkt is volledig verstoord, sinds we met QE zijn begonnen. Ik bedoel, de kans dat er in een westers land van de wereld een grote recessie komt, is nu bijna onmogelijk. Met uitzondering van een externe financiële gebeurtenis die we niet kunnen voorspellen.”

Maar zo’n gebrek aan recessies is niet noodzakelijk goed, voegde Palihapitiya eraan toe. Hij bekritiseerde centrale banken omdat ze normale economische cycli verhinderen. Want recessies zijn nuttig en werken zuiverend.

“Zelfs als ze de centrale bankiers de economie haar gang zou laten gaan, dan nog zou de politieke infrastructuur die intentie volledig absorberen. Dus een grote inkrimping van de economie is gewoon niet meer mogelijk. Behalve in landen die er nu al zo slecht aan toe zijn dat ze nog weinig nodig hebben om volledig om te vallen.

Voor investeerders betekent dit volgens Chamath Palihapitiya wel dat hun manoeuvreerruimte wordt beperkt.

“De realiteit is dat economieën elk jaar een klein beetje zullen groeien. En dat er nergens anders méér groei zal zijn. Dat betekent dat je beter aandelen kunt kopen.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton