Realiseren Android-fabrikanten dat ze de strijd met Apple hebben verloren?

Realiseren Android-fabrikanten dat ze de strijd met Apple hebben verloren?
Getty Images

Of je het nu leuk vindt of niet, je kunt niet ontkennen dat Apple een uitstekend gecoördineerde communicatie heeft die sterk afwijkt van wat zijn Android-concurrenten doen. Dit onderscheid blijft groeien en suggereert uiteindelijk dat Apple op verschillende niveaus op een bepaalde manier de strijd heeft gewonnen.

Het is een feit dat de smartphonemarkt is verdeeld in twee grote families. Aan de ene kant hebben we Apple met de iPhone en aan de andere kant hebben we alle andere fabrikanten, of ze nu Amerikaans, Koreaans of Chinees zijn. Dit onderscheid is verankerd in de mentaliteit, geholpen door de dichotomie op het gebied van besturingssystemen, met iOS en Android, die voor sommigen bijna als een cultus is.

Maar er zijn ook andere factoren die dit verschil belichamen, met name de communicatiestrategie van de fabrikanten.

Mysterie en verleiding

Aan de ene kant hebben we een technologisch merk dat er trots op is om nooit iets te onthullen voor de grote dag. Apple doet maar weinig om zijn evenementen aan te kondigen, met slechts een eenvoudige presentatie van zijn zeer herkenbare logo.

Aan de andere kant hebben we bedrijven niet terugdeinzen om aandacht te trekken. Terwijl de ene de kaart van mysterie speelt, probeert de andere eerder het spel van verleiding met teaservideo’s, officiële afbeeldingen en zelfs volledige unboxings. Alleen de prijs en de releasedatum moeten nog worden aangekondigd tijdens het evenement, zodat je je afvraagt of het de moeite waard is om de conferentie te volgen. Hoe dan ook, de media zullen de informatie overbrengen.

En er zijn talloze en overduidelijke voorbeelden van. Onlangs nog met:

  • Voor de lancering van de Xiaomi 13T, heeft Xiaomi het evenement dagen van tevoren geteased door foto’s en teaservideo’s te onthullen.
  • Hetzelfde geldt voor Google, dat schijnbaar veel Pixel 8-toestellen aan influencers heeft uitgedeeld en hen vooral toelaat om erover te praten op sociale media voordat het officieel werd aangekondigd.
  • De Amerikaanse reus blijft ook voortdurend voorbeelden en informatie delen over zijn nieuwe telefoon.
  • OnePlus heeft de komst van zijn eerste opvouwbare smartphone officieel aangekondigd tijdens een video op YouTube. De medeoprichter van het merk, Pete Lau, nam deel aan een interview met Unbox Therapy.

Dit is een intrinsiek verschillende vorm van communicatie in vergelijking met Apple. Maar toch wordt steeds reikhalzend uitgekeken naar de evenementen van Cupertino door zowel fans als critici, evenals hun aankondigingen. Wat hun producten betreft, hoeft het bedrijf zich geen zorgen te maken. De iPhone staat op het punt de eerste plaats te veroveren als de meest verkochte smartphone ter wereld.

Zal dit de concurrenten aansporen om hun aanpak te heroverwegen? Dat is niet zeker. Het is moeilijk toe te geven, maar er is slechts één bedrijf dat met een dergelijke communicatie kan werken: Apple. Uiteindelijk versterkt dit alleen maar het imago van Apple als een elitair merk dat zich weinig aantrekt van wat elders gebeurt en vastbesloten is op het pad van innovatie. Of dit terecht is of niet, hangt af van je standpunt…

En wat met lekken?

De verschillen in communicatie eindigen daar niet. Android-fabrikanten – dat wil zeggen fabrikanten die het Google-besturingssysteem op zijn minst als basis voor hun eigen besturingssysteem gebruiken – maken gebruik van andere praktijken om de aandacht op zich te vestigen.

Hoe vaak hebben officiële accounts of websites niet de informatie onthuld voordat het moederbedrijf de presentatie kon doen? In het geval van Samsung is dit een bekend grapje geworden. De frequentie ervan roept vragen op over het excuus van “menselijke fout”.

Daarnaast verschijnen er vaak lekken, uitgelekte foto’s en video’s op het internet. Ook hier, gezien de frequentie, is het soms moeilijk te geloven dat dit zonder toestemming van het merk gebeurt.

Per slot van rekening stelt dat mensen in staat om te praten over aankomende producten. Zo blijft ook de “hype” in stand houden tot de officiële onthulling. Op dit punt, zelfs als Apple een streng beleid van vertrouwelijkheid handhaaft, kunnen we dezelfde vermoedens hebben.

Geweld, het wapen van de zwakken

Dit onevenwicht is een feit waarvan de fabrikanten zich terdege bewust zijn. Daarom hebben sommige merken in het verleden zonder schaamte hun belangrijkste concurrent gebruikt om hun communicatie te ontwikkelen. Zo hebben we meerdere campagnes gezien van Samsung en Google die de spot dreven met Apple… om uiteindelijk zijn ideeën over te nemen.

Is kritiek niet de meest oprechte vorm van vleierij?

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.