Reactie van Beijing op maatregelen Trump zijn “een 11, op een schaal van 1 tot 10”

De Amerikaanse beursindex Dow Jones kende maandag zijn slechtste dag van het jaar. De Dow moest een verlies van 767 punten incasseren, een verlies van 2,9%. Ook de S&P 500 (3%) en de technologiebeurs Nasdaq (-3,5%) kregen zware klappen te incasseren. Aan de basis van de zware verliezen ligt uiteraard de handelsoorlog tussen China en de VS. Die begint stilaan op een moeras begint te lijken waarin iedereen dreigt weg te zakken. Nog meer zwaar weer kondigt zich aan voor een al verzwakkende globale economie.

China had maandagochtend voor het eerst in 11 jaar zijn munt onder de psychologische grens van 1 dollar voor 7 yuan laten zakken. Dat was een gevolg van de aankondiging van Washington vorige week. Toen raakte bekend dat snel een bijkomende 10% invoerheffingen van kracht wordt op Chinese importproducten voor een totale waarde van 300 miljard dollar.

Beijing is bereid de handelsoorlog verder te laten escaleren

De waarde van de Chinese munt wordt sterk gestuurd vanuit Beijing. De Chinezen nemen nog bijkomende maatregelen. Overheidsbedrijven mogen geen landbouwproducten meer invoeren uit de VS. Dit alles kan moeilijk anders worden geïnterpreteerd dan als een duidelijk signaal. Ook Beijing is bereid de handelsoorlog verder te laten escaleren.

Met de devaluatie willen de Chinezen compenseren voor de invoerheffingen die hun producten nu aan de grens met de VS wachten. Sinds het begin van de handelsoorlog begin vorig jaar, daalde de Chinese munt zo’n 12% in waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Het Peterson Institute for Internatonal Economics schatte in mei dat de gemiddelde importheffing op Chinese goederen zo’n 18,3% bedraagt, tegen 3,1% in 2017. Vanaf 1 september wordt dat 21,5%.

Analist Chris Krueger van de Cowen Washington Research Group zegt dat de Chinese tegenmaatregelen  als ‘een 11, op een schaal van 1 tot 10’ mogen worden gezien. Hij ziet in de aankondigingen van Beijing ‘een directe aanval op het Witte Huis, met als doel maximale politieke impact te genereren’. Krueger verwacht ‘een snelle (en mogelijk onbedachte) respons van het Witte Huis en dus een snelle escalatie van de handelsspanningen’.

Een valutaoorlog behoort zeker tot de mogelijkheden

Een valutaoorlog behoort zeker tot de mogelijkheden. Maandagavond kleefde het Amerikaans ministerie van Financiën China officieel het etiket van ‘wisselkoersmanipulator’ op. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1994.  Maar ook Trump heeft de FED al meermaals opgeroepen om de dollar te devalueren om zo de export aan te zwengelen.

Uit berekeningen van The Economist (Big Mac Index) in juni van dit jaar blijkt overigens dat de meeste valuta vandaag ondergewaardeerd noteren tegenover de dollar. Zo zou de euro een kwart duurder moeten zijn. Ware het niet dat de economie in de eurozone afkoelt en van inflatie amper sprake is. Wil men inflatie importeren, dan is een goedkope euro net een noodzaak.

De signalen die vanuit de FED komen geven alleszins aan dat ze bereid is de nulrente te omarmen. Tel daarbij dat Trump in herverkiezingsmodus zit. Er zit voor hem dus weinig anders op dan de dollar ‘als wapen’ in te zetten. Met alle gevolgen van dien voor de wereldeconomie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.