Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nog eens 10% invoerheffingen: handelsoorlog China-VS wordt het nieuwe normaal

Logo Business AM
Economie

01/08/2019 | Dominique Dewitte | 5 min leestijd

In een reeks tweets kondigt de Amerikaanse president Trump donderdagavond nieuwe invoerheffingen aan in de handelsoorlog met China. Zijn land zal vanaf september extra importtaksen op Chinese producten heffen. Er is sprake van een belasting van 10 procent op een bedrag van 300 miljard dollar (ruim 270 miljard euro) aan Chinese goederen. Het zou o.a. om elektronica, sportschoenen en speelgoed gaan.

Deze nieuwe heffingen komen bovenop de tarieven van 25 procent op 250 miljard euro aan Chinese producten die al een tijd gelden op staal en andere industriële componenten. Eens deze nieuwe heffingen ingaan raakt niet één in China gemaakt product de Verenigde Staten meer binnen zonder dat daarop een invoerbelasting van kracht is.

Trump verstuurt een tweet: Dow geeft bijna 600 punten prijs; olieprijs zakt met 7%.

Na de tweets van de president moest de Dow Jones bijna 600 punten prijsgeven. Vooral producenten van consumentenelektronica zoals Apple (-2%) en retailers betaalden het gelag. Ook de olieprijs kende zijn grootste daling sinds februari 2015 (-7%).

De eerste reacties vanuit de bedrijfswereld op de tweets van de president zijn alarmerend. Volgens de American Apparel & Footwear Association, die kleding- en sportschoenfabrikanten vertegenwoordigt, komt 46% van al wat in de VS wordt verkocht uit China. Uit de technologiesector klinkt een gelijkaardig geluid. Daar schat men dat twee op elke drie producten die in de VS worden verkocht in China worden gemaakt.

Volgens de zakenzender CNBC werden de tweets aan de president gedicteerd door een team onderhandelaars. Enkele daarvan waren net terug uit China. Onder hen minister van Financiën Steven Mnuchin, adviseur economie en handel Larry Kudlow, stafchef Rick Mulvaney en handelsadviseur Peter Navarro. Vooral de aanwezigheid van Mnuchin en Kudlow doet de twijfel in de bedrijfswereld toenemen. Beide worden traditioneel als de meest soepele en terughoudende onderhandelaars beschouwd.

‘Constructief’ heeft een verschillende betekenis voor betrokken partijen

Eerder deze week werden onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van beide landen voortijdig afgebroken, met de belofte om elkaar in september opnieuw te ontmoeten. Beide kanten noemden de onderhandelingen ‘constructief’. Maar het afbreken van de onderhandelingen interpreteert men aan beide kanten op een andere manier.

In de Chinese regimekrant Global Times werd gesteld dat China meer goodwill van de Amerikanen had verwacht. Die is er ondanks de Chinese toezegging om meer landbouwproducten in de VS te kopen niet gekomen.

Volgens China-kenners zijn Trumps tweets nog meer olie op een al uitbreidend vuur. De Chinezen en hun onderhandelaars ervaren ze als beledigend. Dat moet president Xi Jinping onder de bevolking nog meer steun garanderen in de handelsoorlog. Omdat nu duidelijk wordt dat er geen aanwijzingen zijn dat de VS zich aan hun woord houden. Verwacht wordt dat de Amerikaanse vestigingen in China en hun personeel het gelag zullen betalen.

Een handelsoorlog? China denkt in termijnen van 100 jaar; Amerikanen in termen van vier jaar

China zal er volgens een Global Times-editoriaal voor kiezen zich te focussen op zijn binnenlandse ontwikkeling en ziet de handelsoorlog ondertussen als een status-quo en het nieuwe normaal. Ook dat kan bluf zijn, maar dat geldt eveneens voor voor de andere kant. Trump zei in een impromptu persconferentie dat ‘als China met de VS geen handel wil voeren dat voor hem ook oké is’.

De Amerikanen hebben nog altijd de beste kaarten in handen, maar dat betekent niet dat Beijing plannen heeft om dat snel toe te geven. Zelfs indien de Chinese economie duidelijk groeivertragingen vertoont, wordt een bekend patroon zichtbaar. Chinezen denken in termijnen van 100 jaar. Amerikanen in termen van vier jaar. Dat geeft de Chinezen altijd een voorsprong.

In gerelateerd nieuws raakte donderdag ook bekend dat China nu gerst importeert vanuit Rusland.  Velen zien daarin het bewijs dat China als voorbereiding op een lang conflict banden aanhaalt met andere leveranciers.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks