Miljardair en gewezen topbelegger Ray Dalio: “VS en China gevaarlijk dicht bij een militair conflict dat economische groei zou wegvagen”

Ray Dalio, de invloedrijke oprichter van hedgefondsmastodont Bridgewater Associates, ziet signalen dat de twee grootmachten van de wereldeconomie afstevenen op oorlog. Dat schrijft hij in een bericht op de site LinkedIn.

Waarom is dit belangrijk?

"Alleen al de mogelijkheid van een ingrijpende oorlog tussen China en de Verenigde Staten heeft nadelige gevolgen voor de wereld", zegt Dalio. "Stel je voor dat investeren of produceren in China, of het kopen van Chinese goederen net zo politiek wordt als zakendoen met Rusland." Zoiets zorgt ervoor dat importeurs en investeerders in andere landen naar zakelijke mogelijkheden gaan zoeken, weet de voormalige hedgefondsbaas. "Vanwege deze mogelijkheid verplaatsen bedrijven hun productie naar andere landen zoals India, Vietnam en Mexico", luidt het.

De essentie: "De Verenigde Staten en China bevinden zich nu in een handelsoorlog, een technologieoorlog, een geopolitieke invloedsoorlog en een economische oorlog, en ze zijn nu gevaarlijk dicht bij een militaire oorlog", schrijft Dalio. Volgens de Amerikaanse miljardair weegt de dreiging daarvan nu al op de wereldeconomie.

  • "Dit maakt zowat iedereen bang, wat de activiteit verlamt en leidt tot het inefficiënt opbouwen van zelfvoorziening in vele opzichten, wat economisch duur is", schri
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer