Rapport: “Sponsoring door cryptowereld is geen evidentie”

Sponsoring door bedrijven uit de cryptosector moet door rechtenhouders met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Met dergelijke partnerships kunnen aanzienlijke risico’s gepaard gaan, waarbij ook met een grote kans op mislukking rekening moet worden gehouden. Dat staat in een waarschuwing van de European Sponsorship Association (ESA), de koepel boven een brede waaier van partijen die bij sponsoring zijn betrokken.

Waarom is dit belangrijk?

De European Sponsorship Association zegt te vrezen voor een echte cryptowinter die momenteel in de sector al een zware ravage aanricht. De koepel waarschuwt daarbij dat de verkopers van sponsoring grotere inspanningen dienen te doen om zichzelf te beschermen tegen partnerschappen die hun reputatie of hun financiële gezondheid kunnen schaden.

Enquête is duidelijk: De koepel heeft een sentiment-tracker die de gezondheidstoestand van de sponsoringsector moet volgen. De recentste resultaten van die toets liggen aan de basis van de waarschuwing.

 • Uit het rapport van de sentiment-tracker bleek dat veel respondenten op hun hoede zijn voor partnerships in de cryptosector.
 • Een aantal ondervraagden gaf toe al negatief te zijn beïnvloed door een alliantie die geen stand bleek te houden.
 • Het gevoel is dat cryptobedrijven financieel instabiel kunnen zijn en een reputatiegevaar kunnen vormen voor rechthebbenden, fans en de industrie in het algemeen.

Uitdagende omgeving: Het bedrijf Perform Due Diligence Services, gespecialiseerd in het beoordelen van potentiële partnerschappen met crypto en blockchain, zei dat recente gebeurtenissen in de sector en de uitdagende omgeving tot de nodige voorzichtigheid moeten leiden.

 • Dit is voor de rechthebbenden volgens Quentin Thom, chief executive van het bedrijf, een grimmige herinnering dat transparantie en een grote zorgvuldigheid van cruciaal belang zijn om te vermijden dat associaties met risicovolle actoren tot een belangrijk reputatiegevaar kunnen leiden.
 • Er moet volgens Thom tevens gewaarschuwd worden dat dergelijke problemen ook tot belangrijke financiële verliezen voor de rechtenhouders en hun fanbase kunnen leiden.
 • “De cryptowereld en de bedrijven die in deze omgeving actief zijn, bevinden zich in een snelgroeiende industrie, die opereert in een grotendeels ongereguleerde en volatiele omgeving”, waarschuwt Thom daarbij.

Sterke achteruitgang: De jongste resultaten van de sentiment-tracker bevestigen volgens de koepel de bezorgdheid die bij rechthebbenden over een samenwerking met crypto-actoren leeft.

 • De enquête bracht aan het licht dat 91 procent van de respondenten van mening was dat mogelijke partnerships met potentiële sponsors uit de cryptosector met de nodige zorgvuldigheid en voorzichtigheid moeten worden benaderd.
 • Verder diende te worden vastgesteld dat ook het algemeen vertrouwen in de industrie, dat in oktober nog een absolute piek had laten optekenen, sindsdien met een sterke terugval moest afrekenen.
 • Andy Westlake, voorzitter van de European Sponsoring Assocation, wijst er daarbij op dat veel rechtenhouders hebben geleden omdat hun samenwerking met partners uit de cryptowereld tot problemen heeft geleid.
  • Daarbij moest worden vastgesteld dat een aantal van deze crypto-partners instortten en verdwenen.
  • Anderen bleken uiteindelijk niet aan de voorwaarden van hun overeenkomst met de rechthebbenden te kunnen voldoen.
  • Een betere bescherming bij de onderhandelingen over toekomstige deals is volgens Westlake dan ook cruciaal.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20