Rapport: Netanyahu gaf toestemming aan Saoedi-Arabië om schandaalspyware Pegasus te gebruiken

Israël heeft de controversiële spyware van NSO de afgelopen jaren gebruikt als “centrale pijler van zijn diplomatieke beleid”, meldt een rapport in The New York Times (NYT). Ook onthult de NYT dat verschillende Amerikaanse agentschappen, zoals de FBI, in gesprek waren om NSO’s spyware te kopen.

Waarom is dit belangrijk?

NSO, het Israëlische bedrijf achter de hackingsoftware Pegasus, rijgt de schandalen aaneen. Pegasus geldt over de hele wereld als controversieel sinds aan het licht kwam dat autoritaire overheden ervan gebruik maakten om onder meer staatsleiders, journalisten, dissidenten en academici te bespioneren. Nu blijkt dat de software ook uitgespeeld is als troef bij diplomatieke onderhandelingen.

Khashoggi

Uit het onderzoek van de New York Times blijkt dat Saoedi-Arabië, een bekende klant van NSO’s Pegasus-spyware, pas opnieuw toestemming kreeg om het systeem te gebruiken nadat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman met toenmalig premier Benjamin Netanyahu had gebeld. De Saoedi’s verloren de toegang tot Pegasus na de moord op de Turkse journalist Jamal Khashoggi. De kroonprins verzocht Netanyahu tussenbeide te komen om de toegang opnieuw hersteld te krijgen. Het verzoek werd ingewilligd.

De bevindingen bevestigen een rapport van de Israëlische krant Haaretz uit 2019. Daarin werd uit de doeken gedaan hoe, met Israëls aanmoediging, NSO zijn spyware verkocht aan de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Oman en Saoedi-Arabië.

Overigens heeft Israël officieel geen diplomatieke betrekkingen met Saoedi-Arabië, en is het Israëliërs verboden in de streng islamitische golfstaat zaken te doen.

Het rapport stelt dat de verkoop van spyware eigenlijk een sleutelrol speelde in Netanyahu’s diplomatieke beleid. Zo zou het aanhalen van de banden met India, Hongarije en Polen steevast gepaard gegaan zijn met NSO-deals voor die landen.

Demonstratie voor de FBI

Daarnaast onthult de gerenommeerde krant hoe in het verleden interesse in de spyware werd getoond door de Amerikaanse agentschappen CIA, DEA, en de Secret Service. Alle voornoemde instanties voerden gesprekken met NSO over de aankoop van hun product, ondanks dat er heel wat rapporten bestonden waarin het misbruik ervan door klanten over de hele wereld werd gedocumenteerd.

Nog volgens het NYT-onderzoek overwogen Amerikaanse instanties niet alleen om Pegasus te kopen, maar nodigde de FBI, de federale politiedienst, NSO zelfs uit voor een demonstratie van de mogelijkheden van hun spyware.

Het Pegasus-systeem bleek echter “theoretisch” niet in staat om Amerikaanse telefoons te targetten. De oplossing van NSO bestond erin de FBI een nieuw, nog nooit eerder gezien spywaresysteem genaamd Phantom aan te bieden, aldus Haaretz. Volgens de pitch kon Phantom “de smartphone van je doelwit in een goudmijn voor inlichtingen (…) veranderen.”

(ns)

Meer