Kent Polen een eigen Watergateschandaal? Leider van regeringspartij bekent dat het land spionagesoftware kocht

In de Poolse binnenlandse politiek ontplofte deze week een bommetje. Jarosław Kaczyński, voorzitter van de Poolse PiS-partij en de facto leider van het land, bekende dat Polen Pegasus-hackingsoftware heeft aangekocht en gebruikt. Hij ontkent wel dat die ingezet werd tegen politici van de oppositie tijdens de parlementaire verkiezingen van 2019. De gelijkenissen met het Watergate-schandaal zijn stuitend.

Waarom is dit belangrijk?

De Watergate-affaire is één van de bekendste politieke schandalen van de vorige eeuw. Naar aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1972 werden vijf mannen opgepakt na een inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische Partij. The Washington Post- journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein brachten aan het licht dat Richard Nixon, kandidaat voor de Republikeinen en later president van de VS, zelf de opdracht gaf om de Democratische campagne te saboteren. Hierdoor moest Nixon in 1974 aftreden als president.

Nu lijkt Polen zich echter voor een soortgelijk schandaal op te maken. Kaczyński maakte tijdens een interview met het weekblad Sieci bekend dat Polen gebruik maakt van Pegasussoftware. NSOGroup, een Israëlisch bedrijf, verkoopt deze diensten, waarmee gsm’s kunnen worden afgeluisterd en ingelezen, aan overheden. Het doel is misdrijven en terrorisme opsporen, maar al snel werd Pegasus ook gebruikt om overheidscritici in de gaten te houden.

Macron

De software raakte internationaal bekend toen Amnesty International rapporteerde dat 50.000 telefoonnummers mogelijk doelwit waren van een aanval met Pegasussoftware. Op de lijst stonden ook drie presidenten (waaronder de Franse president Emmanuel Macron), een koning en tien premiers. Ook Charles Michel werd vernoemd.

Serieus spul dus, waar Polen nu over kan beschikken. Uit onderzoek van de Canadese waakhond inzake cybersecurity Citizen Lab bleek dat de Pegasussoftware ook werd ingezet tegen Poolse journalisten, rechters en politici van de oppositie. Kaczyński ontkent dit echter. “Pegasus, noch andere diensten, noch geheime informatie speelden een rol in de parlementaire verkiezingen van 2019. Zij (de oppositie, red.) verloren omdat ze verloren, ze moeten vandaag geen excuses zoeken”.

Brejza

De onthulling van Kaczyński zette alvast kwaad bloed bij Krzysztof Brejza, die tijdens de verkiezingen de lijsttrekker was voor de oppositiepartij Burgercoalitie (Koalicja Obywatelska). Die beweerde dat, naar aanloop van de verkiezingen, zijn gsm 33 keer werd gehackt en dat sms-berichten werden gekopieerd. De openbare omroep, die als propagandakanaal van de Poolse overheid wordt ingezet, beschuldigde hem door middel van de gehackte berichten, van “vermeende misdaden”. Zijn verhaal werd afgelopen week bevestigd door Amnesty International.

De oppositieleden in het Pools parlement vragen nu een onderzoekscommissie om de omvang van wat zij “Polen’s Watergateschandaal” noemen in kaart te brengen.

(mah)

Meer