Ramsés Gallego over kwantumcomputing: “Ja, het is sneller. Ja, het is krachtiger. Ja, het is capabeler”

Ramsés Gallego is International Chief Technology Officer bij CyberRes. In de aanloop naar de beurs Cybersec Europe (op 19 en 20 april in Brussels Expo) deelde de keynote speaker in een exclusief interview met Business AM hoe kwantumcomputers werken, maar vooral welke impact ze zullen hebben op de wereld.


Beluister hier het interview van Business AM-journalist Sofie Sonck met Ramsés Gallego:


Wat is kwantumcomputing? Is het gewoon slimmer, sneller computergebruik dan alles daarvoor? En hoe slim of hoe snel is het?

“Kwantumcomputing is de discipline van de technologie die wordt gebouwd volgens de wetten van kwantummechanica en kwantumfysica. Ja, het is sneller. Ja, het is krachtiger. Ja, het is capabeler.”

“Maar waarom? Omdat er wetten zijn in de kwantummechanica en kwantumfysica die anders zijn dan de manier waarop wij de wereld begrijpen. Dus dat brengt niet alleen een nieuw type computer, maar ik zou zeggen een nieuwe sport in technologie. Het is een nieuw spel, een nieuw universum, over hoe dingen zullen worden opgelost en hoe geheimen hopelijk gehandhaafd of verbroken zullen worden.”

Wat zijn de belangrijkste voordelen van kwantumcomputing voor een samenleving?

“Eigenlijk zijn de voordelen: krachtiger zijn, capabeler zijn en sneller zijn. Er is ook de gelegenheid om antwoorden te krijgen op vragen waar we misschien nog niet achter zijn. Het is een unieke kans voor het oplossen van problemen en uitdagingen op een heel andere manier. Denk daarbij aan problemen in de gezondheidszorg, technologie, maar ook de businesswereld.”

Je zegt dat het geen digitale informatie is, maar eerder een radicale innovatie. Radicaal als in ontwrichtend?

“Radicaal als in verschillend. Tegenwoordig ga je naar conferenties en iedereen praat over disruptie en de digitale transformatie. Dat is waar, omdat de maatschappij zo digitaal is en totaal technologisch tegenwoordig. Ik denk dat kwantumcomputing aan de kern hiervan zit. We moeten het benaderen op een radicale, andere manier. Het gaat niet alleen om andere dingen, maar ze op een andere manier te doen, en dat is zeker wat kwantumcomputing doet. Daarom radicale innovatie. Dus het innovatief zijn, is goed, maar op een radicale, andere manier.”

Meer in ons dossier Cybersecurity

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.