Rampzalig Overlegcomité levert nog steeds naschokken op: Franstaligen spreken over “sabotage van N-VA”, De Wever begint zelf met boosterprikken voor leraars in Antwerpen

In Antwerpen begint de stad vanaf vrijdag massaal leraars hun boosterprik te geven: al het onderwijzend personeel kreeg een uitnodiging. “Frank Vandenbroucke (Vooruit) mag op zijn kop gaan staan, wij beginnen”, zo is bij de N-VA-top te horen. Het is de zoveelste nawee van een rampzalig Overlegcomité, waarin het hard tegen onzacht was. Eerder trapten de Franstalige partijen al keihard na, waarbij ze één gemeenschappelijke vijand hervonden: de N-VA, die omwille van één Sinterklaasevent in Antwerpen alles zou vervroegd hebben. “Sabotage”, zo noemde Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet in een mediaoffensief de houding van Bart De Wever (N-VA). Daar lacht men eens smakelijk: “Zo slim en zo machtig, dat we zelfs dat kunnen manipuleren? Bon, Darth Vader rises again zeker dan?”

In het nieuws: In Antwerpen krijgen alle leraars versneld een uitnodiging voor een boosterprik.

De details: Het is een uitgestoken middenvinger naar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die heftig botste met de N-VA.

 • Er was een tijd, slechts enkele weken geleden, dat Vandenbroucke rechtstreeks belde met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Het mocht dan 11 uur ’s avonds zijn, de vicepremier van Vooruit nam zijn tijd om uitgebreid de Antwerpse burgemeester te briefen en vooral te overtuigen van zijn gelijk.
 • Maar hoe langer hoe minder goed het nog loopt tussen de grootste partij van Vlaanderen en de minister van Volksgezondheid, die een eigen lijn wil trekken en houden in de aanpak van de pandemie. Tijdens het laatste Overlegcomité liep het helemaal uit de hand. “Roepen, tieren, met kaften gooien. Het was echt beschamend om te zien”, zo duidt een aanwezige op het overleg vrijdag.
 • Daarbij botste de Vooruit-vicepremier hard met de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA). Die had als eerste openlijk aangedrongen op een vervroegd Overlegcomité. Maar hij weigerde de eis van Vandenbroucke om meteen een ‘stop’ in het onderwijs in te lassen. Uiteindelijk werd het een halfbakken compromis, waarbij het lager onderwijs een week vroeger in kerstvakantie gaan.
 • Achteraf stak Vandenbroucke zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken: hij noemde het resultaat publiekelijk “teleurstellend”, waarbij hij openlijk premier Alexander De Croo (Open Vld), de voorzitter van dat Overlegcomité desavoueerde, tot frustratie van diens partijgenoten.
 • “Het is niet omdat meester Frank tot in den treure zijn argumenten herhaalt, dat wij hem daarom altijd moeten en zullen volgen”, klinkt het achteraf bij de N-VA. Daar merken ze op dat Vandenbroucke het hen wel héél makkelijk maakte, door achteraf zo openlijk te zitten mokken. “Tja, dan twijfelt niemand eraan wie de discussie gewonnen heeft hé. Maar het is jammer, want zo lijkt hij niet meer voor rede vatbaar. Iedereen ter wereld prikt het onderwijspersoneel vervroegd, Unesco dringt erop aan, maar hier? Neen, dat mag niet van meester Frank“, zo is te horen.
 • Meteen slaat N-VA-voorzitter Bart De Wever, die net als minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) fel aandringt op voorrang bij zo’n boosterprik voor het onderwijs, terug met een eigen initiatief. Gisteren vertrokken de uitnodigingen voor al het onderwijspersoneel in Antwerpen om een boosterprik te krijgen, in de Antwerpse vaccinatiecentra.

Ondertussen over de taalgrens: Opvallend, plots zijn Ecolo, PS én MR terug verenigd tegen één vijand, de N-VA.

 • Wat vanaf maandag fel opstak: de analyse dat het de N-VA was, die het Overlegcomité zou hebben “gegijzeld”, om “een eigen agenda door te drukken”. Na reconstructies in de weekendkranten, met name in Le Soir, waarbij de beschuldigingen tussen de lijnen stonden, ging maandag heel de Franstalige leidende klasse een versnelling hoger. Een oude vijand, de N-VA, werd scherp onder vuur genomen. Want volgens hen zou Bart De Wever (N-VA) zelf de grote Sinterklaasshow van Studio 100 niet hebben willen afgelasten, waarna heel België dan maar moest volgen.
 • “Men organiseert geen Overlegcomité gewoon door wat verklaringen af te leggen. Je moet goed beseffen welke paniek dit veroorzaakte bij de restauranthouders, bij de kleine zelfstandigen, een hele reeks spelers in de samenleving. Alleen maar om het feest van een bevriende ondernemer te redden?”, zo verklaarde Georges-Louis Bouchez (MR) op RTL Radio.
 • PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne had het er bijna onmiddellijk over op LN24, waar hij stelde “dat de zaken niet correct zijn verlopen“, en “dat we moesten werken onder veel te hoge tijdsdruk. En dat kwam er na de oproep van Jambon om dat Overlegcomité versneld bijeen te roepen. En al vrij snel hebben we gehoord, na enkele uren, dat het draaide om de organisatie van een evenement in Antwerpen dat duizenden kinderen bijeen zou brengen in het Sportpaleis.”
 • Maar de felste aanval kwam van Ecolo, waar vicepremier Georges Gilkinet, algemeen gezien als de zwakste schakel in de federale kern, zichzelf wat profiel gaf met een scherpe aanval tegen de oude vijand. De ene zware beschuldiging na de andere kwam eruit, eerst in Le Soir, en ’s avonds zelfs in De Afspraak.
  • De Ecolo-vicepremier sprak openlijk van “sabotage van de N-VA.”
  • “Het was om een probleem op te lossen van zijn partijvoorzitter en burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever.”
  • “Hun houding tegenover de pandemie is totaal onverantwoord.”
  • “Ik ben woedend over hoe de N-VA het Overlegcomité voor zijn kar heeft gespannen en over de gevolgen ervan.”
  • “Toen er meer gevaccineerden waren in Vlaanderen, stond N-VA op de rem en hebben ze noodzakelijke maatregelen tegengehouden.”

Tegelijk, verwondering bij de N-VA: “Zijn wij dan echt zo machtig?”

 • “Tja, dat is een klassieke case van halve waarheden die bijeen worden gedraaid. En als dan de naam van De Wever zelf valt, dan is het hek plots van de dam. Denkt u echt dat De Wever zoveel macht heeft, om op eigen houtje een Overlegcomité te sturen, over één event in Antwerpen? Amai, dan is die nog slimmer en machtiger dan gedacht. Darth Vader rises again. Om dan op 24 uur dat allemaal eenzijdig door te drukken omwille van één event in Antwerpen? Waar is de politieke logica in dat alles?”, zo is bij N-VA te horen.
 • Feit is wel dat begin vorige week bij de N-VA-top de analyse werd gemaakt dat de toestand op de ICU’s, de intensive care van de ziekenhuizen, uit de hand aan het lopen was. Want specialisten voorspelden pieken tot 1.200 bedden, terwijl men met 900 bedden al over meer dan de helft van de totale capaciteit gaat. “En als dat gebeurt, dan draait meester Frank een lockdown in onze nek“, was de redenering.
 • “Voor één keer wilden we het initiatief, zelf de touwtjes in handen nemen, de logica omdraaien”, zo geeft men bij de N-VA-top toe. Jambon kreeg daarbij het fiat van zijn coalitiepartners Open Vld en CD&V: hij schakelde dus niet alleen. Dat maakte het voor premier De Croo ook moeilijker: zijn eigen partijgenoten in de Vlaamse regering drongen ook aan op die versnelling.
 • Daarbij wilde men bij N-VA het klassieke scenario niet nog eens herspelen. “De opbouw is anders altijd hetzelfde: dagenlang worden we eerste bestookt met allerlei doemberichten en zware maatregelen vanuit die heksenkring van de GEMS, om dan weer als lul-de-behanger uit zo’n Overlegcomité te komen, omdat je het weer moet slikken.”
 • Wat wel meespeelde: doemberichten dat de Zesdaagse in Gent in ’t Kuipke, een groot indoorevent, leidde tot massale besmettingen. Na het Lichtfestival een tweede massa-event dat in Gent zonder al te veel kritiek doorging, maar met kwalijke gevolgen dus.
 • Wat daarbij zeker een rol speelt, zijn de compensaties: bij organisatoren van grote events regende het vorige week al afzeggingen. Daar vond men een verbod dus helemaal niet erg, integendeel. Want dan konden er uiteraard weer financiële tegemoetkomingen van de overheid volgen. En uiteraard zag men dat liever nationaal, omdat dan iedereen zo’n compensatie zou krijgen, en omdat het uit de kas van de Vlaamse regering zou komen. “Maar dat Jambon of De Wever dat allemaal deden omwille van één evenement van Studio 100? Te gek voor woorden.”

En nu? De sfeer zit helemaal onder nul, en mogelijk komt er nog een nieuw Overlegcomité.

 • Zowat iedereen likte achteraf de wonden. Niet toevallig sprak Conner Rousseau (Vooruit) achteraf van een “shitshow“, terwijl Joachim Coens (CD&V) onomwonden stelde “dat dit niet voor herhaling vatbaar is“.
 • En de grootste schade was misschien nog voor premier De Croo, die zijn aura als crisismanager een stevige tik zag krijgen. Op het partijbureau van Open Vld was het maandag een stevig thema, waarbij men uithaalde naar de “spelletjes van de anderen”.
 • Alleen: ondanks zelfs openlijke uithalen van ‘neutrale’ coronacommissaris Pedro Facon, blijkt eens te meer dat het de premier aan politieke kracht ontbreekt om anderen ter orde te roepen. De symbolische macht van De Zestien draagt maar zover, zeker voor een partij die pas de zevende van het land is.
 • Eens te meer wees de PS daarbij overigens op de “chaotische gang van zaken”, een kritiek die al veel langer klinkt. En ook bij de Vlaamse socialisten is er frustratie over “het gebrek aan leiderschap”. En daarbij kijkt men niet naar N-VA, maar naar de leider van het Overlegcomité.
 • Meer dan vermoedelijk komt er nog een sessie van datzelfde comité voor het eind van het jaar. Of dat in een gezellige kerstsfeer zal verlopen, is maar de vraag. Anderzijds: de cijfers zijn nu al drie dagen positief, de druk op de ICU’s daalt. Ook in de Wetstraat kan het dan snel gaan.

Om te volgen: Wie krijgt straks wat uit de mand van coronacompensaties?

 • Een andere klassieker in de Wetstraat: wie krijgt extra geld door de crisis? De federale kern boog zich er al over, en daarbij lijkt de PS alvast haar slag thuis te halen. De tijdelijke werkloosheid zal verlengd worden tot eind maart.
 • En ook het quarantaineverlof, voor ouders van wie de kinderen niet naar school kunnen, is zo goed als verworven.
 • De PS loopt bijzonder combattief. Gisteren trok heel de rode partijtop op in de grote vakbondsbetoging. “We verdedigen met hand en tand de syndicale rechten, want die staan onder druk. We zien dat rechts, de werkgevers, systematisch de index aanvalt, de automatische verhoging van de lonen. Maar wij moeten vechten voor de koopkracht in het algemeen, voor de lonen en de sociale bescherming”, zo verklaarde Paul Magnette (PS) daar.
 • Moeilijker binnen de kern: het dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen, waar de MR fel over vecht. En de btw-verlaging voor de horeca, een ander stokpaardje. Dat is waar de liberalen en ook CD&V op aandringen, maar anderen zijn niet overtuigd. Het is immers een erg algemene en dure maatregel.
 • Vrijdag zou de kern de knoop kunnen doorhakken. Dan valt er mogelijks nog extra steun voor de evenementsector uit de kast.

Pijnlijk: Een van de IS-vrouwen die uit Syrië werd teruggehaald, is op vrije voeten.

 • Een gevaarlijke zaak voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Want hoewel de focus vandaag grotendeels op corona ligt, blijft het uiterst gevoelige materie: de IS-vrouwen, die terugkeren uit Syrië.
 • In de zomer haalde Vivaldi zes van die vrouwen terug uit kampen in Syrië, samen met hun tien kinderen. Om die tien kinderen draaide de zaak, de zes meerderjarige moeders waren een gevaarlijk additioneel element.
 • “Ik kan u garanderen dat die zes dames achter slot en grendel zitten”, zo stelde minister Van Quickenborne vorige week nog na kritische vragen van N-VA-Kamerlid Koen Metsu.
 • Maar dat blijkt niet te kloppen, volgens informatie van De Morgen. Eén vrouw is al op vrije voeten. Ze werd in België bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel. Na haar repatriëring tekende ze prompt verzet aan tegen die veroordeling en half oktober verminderde de rechtbank haar straf tot drie jaar met uitstel. Ze kwam dus vrij.
 • In die zin is het, in dergelijk gevoelig dossier, extra pijnlijk dat het kabinet van Van Quickenborne verkeerd informeerde. Vlaams Belang, en in dit geval ook Koen Metsu van N-VA, volgen dat dossier nauwgezet. “Een vergissing, geen doelbewuste leugen”, zo stelt men ter verdediging. Maar de zaak komt zo weer volop onder de aandacht, met een stuntelende regering dus. 
Meer