Nieuwe coronasteun voor Vlaamse bedrijven

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) wil nieuwe coronasteun voor financieel gezonde ondernemers via het Vlaams beschermingsmechanisme en overbruggingsleningen die terugbetaald moeten worden.

“Na de strikte maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te verminderen, zullen ondernemers in verschillende sectoren hun omzet opnieuw zien dalen. Daarom stellen we nu voor om net als de voorbije 20 maanden ook nu weer de financieel gezonde ondernemingen te beschermen via het Vlaams beschermingsmechanisme”, aldus minister Crevits.

Dubbele bewijslast

De nieuwe steun bedraagt 10 procent van de helft van de omzet die de onderneming had in het laatste kwartaal van 2019. Er is een maximum steun van 11.250 euro voor ondernemingen tot 10 werknemers, 22.500 euro voor ondernemingen met 10 tot 49 werknemers en 60.000 euro voor ondernemingen met 50 of meer werknemers.

Wie verplicht gesloten is, moet geen omzetverlies aantonen, maar moet wel de omzet in de referentieperiode in 2019 bewijzen. Ondernemingen die niet verplicht gesloten zijn, moeten actief blijven en omzetverlies aantonen.

Vlaanderen is daarin strikter dan bij vorige maatregelen en eist een dubbele bewijslast. Er moet een omzetverlies in het laatste kwartaal van 2021 zijn van minstens 30 procent in combinatie met een omzetverlies van minstens 60 procent in de getroffen periode. Het omzetverlies moet worden aangetoond aan de hand van de btw-aangiften en een attest van een externe boekhouder.

Overbruggingslening

“Wie sterke hinder ondervindt door overheidsmaatregelen, moeten we beschermen”, zei Crevits. De Vlaamse regering werkt daarom ook een overbruggingslening uit voor investeringen in onder andere ventilatie, luchtkwaliteit, maar ook voor het vernieuwen van voorraden of het dekken van vaste kosten zoals handelshuur.

De rente op zo’n lening zou 1 procent bedragen. De looptijd van de lening is beperkt tot 24 maanden voor leningen tot 50.000 euro en tot 36 maanden voor leningen van meer dan 50.000 euro.

Het minimumbedrag voor de lening is 10.000 euro, het maximumbedrag is afhankelijk van de grootte of omzet van de onderneming en kan oplopen tot 400.000 euro. Voor de overbruggingsleningen wordt een budget van 100 miljoen euro voorzien.

Goedkeuring EU

Met bovenstaande maatregelen wil Vlaanderen financieel gezonde ondernemingen die rechtstreeks getroffen worden door restrictieve coronamaatregelen helpen. Het gaat dan om ondernemers in onder andere de eventsector, discotheken, feestzalen, bus- en personenvervoer, grote vakantiewoningen en jeugdherbergen, reisbureaus, bioscopen, professionele indoorsportclubs …

Niet onbelangrijk: De nieuwe steunmaatregelen worden nog aangemeld bij de EU in het kader van staatssteunregels. In januari volgt de definitieve goedkeuring.

Meer