De solden zijn halverwege, maar volgens de Mode Unie stevent de sector af op een totale ramp. De vereniging vraagt dan ook dat de regering shoppen in bubbel toelaat.
Een overrompeling kan u het niet bepaald noemen. Sinds de solden gestart zijn, vinden klanten slechts mondjesmaat hun weg naar de winkelstraat. Omdat shoppen, toch een sociaal gebeuren, nu eenmaal alleen moet, en dat slechts gedurende 30 minuten. Dat is nefast voor de modesector, staat te lezen in een open brief van Mode Unie.
Wintercollectie
Het is nochtans een cruciale periode voor de winkeliers. De wintercollectie loopt binnen en moet natuurlijk betaald worden. Tegelijk lopen de zomersolden niet echt en moet een deel van de kleren dus opnieuw in stock. Voor veel winkels een ferme streep door de rekening.
En dat terwijl de sector intussen bewezen heeft dat shoppen veilig kan, staat te lezen in de open brief van Mode Unie-directeur Isolde Delanghe. ‘Er kwam nog geen enkele klacht binnen betreffende een overtreding van de genomen veiligheidsmaatregelen.’
Tweede golf
Maar dat was klaarblijkelijk niet genoeg. De tweede coronagolf kwam vooral de retail duur te staan. ‘Ondanks dit alles werden de maatregelen voor de retailsector verstrengd en dit net voor de aanvang van de solden’.
Dat mist zijn effect niet: shoppers zijn bang om naar de winkel te komen, of het is gewoon niet leuk. De winkelstraten blijven dan maar leeg, zeker in de grote steden is het effect voelbaar.
Daarom vraagt de Mode Unie dringend aan de regering om werk te maken van een versoepeling. ‘Winkelen kán veilig. Versoepel het individueel shoppen dan ook zo snel mogelijk of kijk verder toe hoe ons bloeiend Belgisch modelandschap langzaam dood bloedt. Aan u de keuze’, klinkt het.
Dit is de volledige open brief:
Beste dames en heren politici,
Het is twaalf uur. Het water staat de modesector aan de lippen, voor velen in onze sector is de boot langzaam maar zeker aan het zinken.
Gedurende de acht beste verkoopweken van het seizoen dienden we verplicht de deuren te sluiten. Bij de heropening op 11 mei werden strenge veiligheidsmaatregelen getroffen in modewinkels, op heden kwam nog geen enkele klacht binnen betreffende een overtreding van de genomen veiligheidsmaatregelen.
Winkelen kan dus veilig. Dat bewezen we ondertussen meer dan drie volle maanden. Net zoals in alle sectoren is volksgezondheid ook voor ons prioritair, maar het is úw taak als regering om het evenwicht te bewaren tussen de economische leefbaarheid van sectoren en het niveau van maatregelen die genomen worden om onze volksgezondheid te beschermen.
Dat evenwicht is er binnen de modesector op heden niet meer. De wintercollectie wordt volop geleverd, de facturen hiervoor dienen betaald te worden, de stukken moeten opgeslagen worden. De verkoop is stilgevallen omdat consumenten schrik hebben om te gaan shoppen. Schrik die elke week opnieuw aangewakkerd wordt door negatieve berichtgeving van uw kant.
Dat voorzichtigheid geboden moet worden in deze uitzonderlijke tijd: uiteraard. Dat een positieve boodschap meegegeven moet worden wanneer zaken goed lopen: dat lijkt ook een evidentie. Nergens horen we van uw kant echter positieve signalen die uitgestuurd worden over het feit dat shoppen veilig kan.
Een volkstoeloop kenden we bij heropening niet, het werd geen koppen lopen tijdens de solden, in alle winkels werd ervoor gezorgd dat de anderhalve meter ten allen tijde kon worden gehandhaafd.
Ondanks dit alles werden de maatregelen voor de retailsector verstrengd en dit net voor de aanvang van de solden. Door het verschuiven van de solden kregen we de broodnodige ademruimte om een maand langer aan normale prijs te verkopen. De keel van moderetailers en merkenverdelers wordt door de regel van het individueel shoppen echter compleet dicht geknepen en heel veel ondernemers snakken momenteel krampachtig naar adem.
We kunnen met onze bubbel naar een horecazaak net naast de winkel, maar shoppen moet individueel? Wij snappen het in ieder geval niet. Consumenten snappen het ook niet. Winkelstraten blijven leeg, winkels hangen vol, facturen stapelen zich op, faillissementen en ontslagen worden elke dag meer realiteit.
Dames en heren politici, het is twaalf uur. Er wordt belastinggeld vrijgemaakt voor extra steunmaatregelen voor zwaar getroffen ondernemers – en terecht. Onze vraag tot versoepeling kost de belastingbetaler geen enkele bijkomende cent en houdt honderden modewinkeliers uit het faillissement en evenveel werknemers aan het werk.
Winkelen kán veilig. Versoepel het individueel shoppen dan ook zo snel mogelijk of kijk verder toe hoe ons bloeiend Belgisch modelandschap langzaam dood bloedt. Aan u de keuze.
Isolde Delanghe – Directeur Mode Unie