Rampscenario nadert in Parijs: 1.018 van de 1.050 bedden voor coronapatiënten volzet

De intensivecareafdelingen van ziekenhuizen in de regio Parijs zijn bijna verzadigd met Covid-19-patiënten. Dat zeggen gezondheidsautoriteiten aan AFP. Artsen zouden niet-spoedeisende operaties uitstellen om meer bedden vrij te maken.

Vandaag houdt de Franse regering een crisisvergadering. Frankrijk hoopt een nieuwe lockdown voor de hoofdstad te voorkomen nu de zich snel verspreidende Britse variant van het coronavirus Frankrijk zwaar treft.

Alle hens aan dek

Terwijl we in België de avondklok steeds meer in vraag stellen, geldt in heel Frankrijk een avondklok vanaf 18.00 uur.

Weekendsluitingen werden afgekondigd in het noordelijke Pas-de-Calais, dat vorige week is begonnen met de overbrenging van Covid-patiënten naar minder drukke ziekenhuizen, en in het Middellandse Zeegebied rond Nice.

In Parijs en zijn voorsteden zouden nu 1.018 van de 1.050 bedden op de intensive care gevuld zijn met Covid-patiënten. Dat zegt het regionale gezondheidsagentschap ARS.

Lokale ziekenhuizen zullen nu 40 procent van de niet-spoedeisende operaties uitstellen om binnenkort in totaal 1.577 bedden beschikbaar te hebben voor Covid-gevallen, aldus het agentschap.

Lockdown is laatste redmiddel

‘Ik zeg niet dat we een lockdown nodig hebben, maar we moeten ons bewust zijn van de gevolgen van de huidige strategie. We zijn verzadigd, de aantallen blijven stijgen en we sturen patiënten zo veel mogelijk naar elders’, vertelde Stephane Gaudry, een intensivecarearts in het Avicenne-ziekenhuis ten noorden van Parijs, aan AFP.

Jérôme Salomon, hoofd van de Franse gezondheidsautoriteit (in het Frans: Directeur général de la Santé), herhaalde dinsdag dat een lockdown voor de regio Parijs ‘op dit moment niet aan de orde is’.

‘Een lockdown is een laatste redmiddel. Het zou worden voorgesteld aan de regering en de president als we dachten dat ziekenhuizen het niet zouden kunnen volhouden en we het risico liepen ernstige gevallen niet te kunnen opvangen’, vertelde hij aan de Franse radiozender RTL.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20