Race-to-the-bottom nu ook Russisch Rosneft meer olie gaat oppompen

Het Russische oliebedrijf Rosneft gaat zijn olieproductie vanaf april ook verhogen. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Rosneft gaat dat doen zodra de afspraken voor een lagere productie aflopen die het oliekartel Opec en onder meer Rusland maakten.

Rosneft zou meer olie willen gaan produceren om te groeien. Het bedrijf handelt daarmee volgens de ingewijden in het belang van zijn aandeelhouders. Rosneft zou de productie binnen twee weken met zo’n 300.000 vaten per dag kunnen verhogen.

Saoedi-Arabië kondigde afgelopen weekeinde aan vanaf april meer olie te gaan produceren nu gesprekken met de Russen over een verlenging van de productiebeperking op niets zijn uitgelopen. De Saoedi’s verlaagden daarbij tegelijk de prijs die ze voor hun olie vragen, waardoor de prijs van ruwe olie op de internationale markten met ruim een vijfde kelderde. Volgens analisten hopen ze zo Rusland te dwingen terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De val van de olieprijs zorgde wereldwijd voor een donkerrode maandag op de beurzen. Steeds meer economisten spreken de vrees uit voor een wereldwijde recessie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20