Rabobank ziet winst stijgen ondanks antiwitwaskosten


Key takeaways

  • De nettowinst van Rabobank steeg naar bijna 5,2 miljard euro door hogere kredietactiviteiten en lagere voorzieningen voor mogelijk oninbare leningen.
  • De bank heeft een herstelplan geïmplementeerd om tekortkomingen in haar antiwitwasbeleid aan te pakken, waarbij de kosten voor de antiwitwasafdeling in de tweede helft van 2024 zullen afnemen.
  • Rabobank heeft aanzienlijk geïnvesteerd in het aanpakken van tekortkomingen in haar antiwitwasmaatregelen, maar loopt nog steeds het risico op een aanzienlijke boete voor het overtreden van de regelgeving.

Aanzienlijke winststijging

Rabobank heeft vorig jaar een aanzienlijke winststijging geboekt door hogere kredietactiviteiten bij alle bedrijfsonderdelen. Dit droeg bij aan het nettoresultaat, naast lagere voorzieningen voor mogelijk oninbare leningen. Lagere kosten voor bankentoezicht speelden ook een rol. Deze kosten bestaan uit bijdragen die banken moeten leveren aan een fonds dat wordt gebruikt als een financiële instelling failliet gaat.

Gunstige rentetarieven

De nettowinst van de bank kwam uit op bijna 5,2 miljard euro. Dit vergeleken met bijna 4,4 miljard euro een jaar eerder. Gunstige rentetarieven stimuleerden de inkomsten van Rabobank. De divisie die individuele klanten in Nederland bedient, zag de inkomsten uit hypotheken, beleggingsdiensten en verzekeringsproducten toenemen. Deze hogere inkomsten compenseerden de stijging van de loonkosten als gevolg van een nieuwe cao en de werving van extra personeel.

Antiwitwasbeleid

Dit extra personeel was onder andere het gevolg van de uitbreiding van de afdeling die zich bezighoudt met de bestrijding van witwaspraktijken. Rabobank wordt momenteel onderzocht op tekortkomingen in haar antiwitwasbeleid en voert een herstelplan uit. De bank geeft aan dat dit plan bijna is afgerond en dat de kosten in verband met de afdeling witwasbestrijding in de tweede helft van 2024 zijn gedaald.

Hoogtepunt bereikt

Rabobank heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd om tekortkomingen in haar antiwitwasmaatregelen aan te pakken. Duizenden medewerkers werden aangenomen om klanten en transacties te monitoren. “We lijken het hoogtepunt bereikt te hebben,” zegt financieel directeur Bas Brouwers. Sinds medio 2024 werken er 500 mensen minder aan dit dossier.

Eventueel forse boete

Een half jaar geleden gaf Rabobank aan dat ze verwachtte haar antiwitwasbeleid eind 2024 af te ronden. “De vraag is altijd wat ‘duidelijk’ betekent,” zegt Brouwers nu. “Is je plan klaar of is het volledig geïmplementeerd?” “We naderen dus het einde. We gaan ervoor zorgen dat alles ook in de reguliere bedrijfsvoering wordt geïmplementeerd,” legt hij uit. “Het is nog steeds binnen de tijdlijnen die we voor ogen hadden en die zijn afgesproken met De Nederlandsche Bank (DNB).” Er kan nog steeds een forse boete worden opgelegd. De Nederlandse justitie wees Rabobank eerder aan als verdachte in een onderzoek naar witwaspraktijken. ING en ABN AMRO zijn al zwaar gestraft voor het overtreden van de antiwitwasregelgeving. Ze hebben elk voor honderden miljoenen euro’s schikkingen getroffen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.