Belg Stefaan Decraene eerste niet-Nederlandse CEO van Rabobank

De raad van commissarissen van Rabobank heeft Stefaan Decraene benoemd tot voorzitter van de groepsdirectie voor een termijn van vier jaar. Dit maakte de bank maandag bekend.

De Bruggeling (57) volgt Wiebe Draijer op, die zoals eerder aangekondigd stopt per 1 oktober 2022, na afronding van zijn tweede termijn. De benoeming van Decraene is nog onderhevig aan goedkeuring van toezichthouders en advies van medezeggenschapsorganen.

“Decraene zal in het najaar van 2022 starten, zodra zijn huidige werkzaamheden zijn afgerond. Financieel directeur Bas Brouwers neemt voorlopig het CEO-schap ad interim waar”, zegt Rabobank.

Ex-Dexia

Decraene was eerder onder meer CEO van Dexia Bank België (nu Belfius) en is lid van de groepsdirectie van de Franse bankreusBNP Paribas. “Decraene slaagde erin om grote transformaties door te voeren bij twee Europese grootbanken”, is Rabobank lovend over zijn parcours daar. Nochtans maakte Decraene het kapseizen van Dexia, de moedergroep boven Dexia Bank België, mee.

Na zijn overstap naar BNP Paribas werd hij vaak getipt als toekomstig CEO van BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België. Maar het wordt dus Rabobank, dat België recentelijk vaarwel zei.

Nederlandse boeren

Veel Nederlandse waarnemers reageren verrast bij de keuze voor een buitenlander, want Rabobank heeft altijd een Nederlandse directeur gehad en heeft als grootste kredietverlener aan de Nederlandse landbouwers veel typisch binnenlandse dossiers, zoals het netelige stikstofdossier.

Meer