Zombiebank Dexia zwaait beurs vaarwel

De restbank Dexia, de grootste Belgische ruïne van de financiële crisis in 2008, verdwijnt vanavond van de beurs. De vrijwel waardeloze aandelen dienen hoogstens nog als wrange souvenir.

Voor de kleine Dexia-belegger is het een bijzondere dag. Het is de allerlaatste dag waarop de publieke handel van het aandeel mogelijk is op Euronext. Daarna verdwijnt Dexia definitief van de beurstabellen.

De handel wordt vanaf maandag veel omslachtiger. Dexia-aandelen zijn vanaf dan verplicht op naam te registreren en kunnen alleen van eigenaar wisselen via een weinig courant handelsplatform in de catacomben van Euronext.

Niet dat het nog veel uitmaakt. De aandelen verloren na de crash van Dexia vrijwel hun volledige waarde. Er zit ook nog maar 0,4 procent van alle aandelen bij het publiek. De Belgische staat heeft met 52,8 procent de twijfelachtige eer om de meerderheidsaandeelhouder te zijn. De Franse staat bezit de overige 46,8 procent.

Restbank

De restbank Dexia is wat nog overblijft van de vroegere gelijknamige bank- en verzekeringsgroep, die ondanks overheidssteun de financiële crisis niet overleefde en uiteindelijk in 2011 ontmanteld werd. De Belgische retailtak, Dexia Bank België, werd uit de kapseizende groep gered en omgedoopt tot Belfius.

Sindsdien is Dexia herleid tot een enorme pot aan kredietportefeuilles. De enige missie van het bedrijf is zich geordend af te bouwen om de risico’s voor de belastingbetalers te verminderen. Dat verliep met succes, want het balanstotaal kromp van een reusachtige 566 miljard eind 2010 naar 135 miljard euro midden dit jaar. De risico’s zijn daarmee nog niet verdwenen, maar wel aanzienlijk ingeperkt.

De restbank heeft geen enkele groei-ambitie meer en leidde een doelloos bestaan op de beurs. Omdat het bestuur de kosten voor zo’n notering te duur vindt, werd in september beslist tot een beursexit.

Transparantie

Het grootste minpunt van die operatie is dat Dexia niet meer zo open als een beursgenoteerd bedrijf hoeft te communiceren, waardoor het grote publiek minder zicht dreigt te hebben op de financiële gezondheid van Dexia.

Al verzekert de groep dat het doorgaat met zijn halfjaarlijkse rapportering. De presentaties van de roadshows voor investeerders zullen ook in de toekomst gepubliceerd worden op de website. Dexia zal niet meer communiceren over haar algemene vergaderingen via de kranten, maar wel nog via de website.

Meer