Raad van bestuur buigt zich over conflict VRT-top

De raad van bestuur is maandagmiddag aan zet om het conflict aan de top van de VRT te ontmijnen. Eender welke oplossing zal gevolgen hebben voor de publieke omroep.

Op 20 december ontplofte een ongezien conflict aan de Reyerslaan. CEO Paul Lembrechts probeerde om zijn nummer twee, Peter Claes, te ontslaan. Dat mislukte, want het remuneratiecomité en de raad van bestuur draaiden de interne beslissing terug. De twee waren al een tijdje in een strategische discussie verwikkeld over de nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse regering.

Vakbonden tegen Claes

Vorige week kreeg het verhaal een tweede en derde episode. Eerst raakte bekend dat de resterende directieleden zich achter Lembrechts schaarden. In een open brief aan de raad van bestuur wezen ze erop dat de samenwerking met Claes, directeur media en productie, moeilijk verloopt.

Peter Claes – RV

Daarna bleek ook de christelijke vakbond ACV zich tegen Claes te keren. ‘We hebben geen vertrouwen meer in een directeur die eigengereid optreedt en die bereid is om de VRT-medewerkers offers op te leggen die de VRT verzwakken’, klonk het bij hen. Ook ACOD had hetzelfde standpunt.

Onderhandelingen

Vraag is nu wat de raad van bestuur zal beslissen. Door Claes aan boord te houden, lijkt het alsof er geen vertrouwen bestaat in de CEO en de andere directieleden. Een andere mogelijkheid is het ontslag toch doorvoeren, al staan de Vlaamse regeringspartijen daar niet voor te springen. Claes geldt als een betere onderhandelingspartner dan Lembrechts.

VRT-CEO Paul Lembrechts. – Isopix

De kritiek aan het adres van Lembrechts is overigens stevig. Hij zou de beslissing niet afgestemd hebben met de raad van bestuur. Bovendien is hij erg kritisch over de besparingen bij de VRT, tot ongenoegen van de Vlaamse regering. Zelf zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn ontslag niet krijgen, maar het is onzeker of hij zijn mandaat kan verlengen.

Anti-VRT-coalitie

En dan is er nog de raad van bestuur. Eind januari volgt er een benoeming van 12 nieuwe leden door de Vlaamse politieke partijen. Vlaams Belang krijgt er voor het eerst twee bestuurders, naast vier zitjes voor N-VA. Sommigen vrezen dat er een vijandige coalitie tegen de VRT komt.

In dat geval wordt de rol van de voorzitter belangrijker. Hij kan bij een verdeelde stemming de doorslag geven. Momenteel is Luc Van den Brande (CD&V) nog voorzitter, en hij wil dat nog even blijven. Het is afwachten of N-VA daarmee instemt, of CD&V dwingt tot toegevingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20