Ook ACV keert zich tegen nummer twee van de VRT

Ook de ACV heeft zich uitgesproken tegen Peter Claes, de nummer twee van de VRT. Maandag komt er een extra raad van bestuur, bevestigt voorzitter Luc Van den Brande deze middag.

‘ACV VRT heeft geen vertrouwen meer in een directeur Media & Productie die eigengereid optreedt en die bereid is om de VRT-medewerkers offers op te leggen die de VRT verzwakken en die in de kaart spelen van diegenen die de VRT niet genegen zijn’, luidt het in de nieuwsbrief van de christelijke vakbond aan de leden. Hoewel dat nog niet officieel is bevestigd, buigen de raadsleden zich maandag waarschijnlijk over zijn positie, die stilaan onhoudbaar wordt.

Eind vorige week lekte uit dat Paul Lembrechts, de topman van de openbare omroep, het ontslag van Peter Claes, de directeur media & productie, aan de raad van bestuur had gevraagd. De raad van bestuur stemde daar niet mee in. De vier resterende directieleden kozen in een brief, die maandagavond uitlekte, aan diezelfde raad van bestuur partij voor Lembrechts.

‘Vertrouwen verloren wegens eigengereid optreden’

Begin deze week wilde het ACV zich niet uitspreken tegen een bepaalde persoon in het directiecollege. ‘Dat nu ook de rest van de directie zich in de brief uitsprak tegen Claes, heeft ons doen beslissen om een duidelijk standpunt in te nemen’, zegt Carlos Van Hoeymissen van ACV VRT. ‘Wegens zijn eigengereid optreden hebben we het vertrouwen in Claes verloren.’ De christelijke vakbond verwijst naar een incident in het directiecollege in de zomer van 2018. Toen zou Claes de programmatie van Eén versterkt hebben met extra geld terwijl heel de VRT moest besparen en er weinig budgettaire ruimte was.

‘Tijdens het sociaal overleg is verduidelijkt dat bezuinigingen noodzakelijk waren bij alle afdelingen. Als Claes de programmatie van Eén wou versterken en meer budget nodig had, had hij dat moeten bespreken met de financieel directeur en de CEO. Maar die budgettaire besprekingen zou hij dus niet gevoerd hebben. Als er moet bespaard worden, als iemand zich daar niet aan houdt en in zijn eentje bepaalde dingen beslist, dan wordt besparen voor het hele bedrijf wel moeilijk’, aldus Van Hoeymissen.

Topje van de ijsberg

Het ACV verwijst ook naar de optocht van een grote groep VRT-medewerkers op 5 december. ‘Bij de voorbereiding van die optocht en het event konden de VRT-vakorganisaties en de collega’s van #iedereenVRT rekenen op morele steun van vrijwel het voltallige directiecollege. Met ontstentenis moesten we vaststellen dat de directeur media & productie niet op dezelfde lijn zat van zijn collega directieleden. Dit was blijkbaar het topje van de ijsberg in een reeds bestaand conflict binnen het directiecollege’, luidt het nog.

Eerder liet de socialistische vakbond ACOD in De Tijd al weten zich achter Lembrechts te scharen en geen vertrouwen te hebben in Claes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20