Quarantaine controleren? Singapore doet buitenlanders een elektronische armband om

Het coronavirus verandert ons leven op een nooit geziene manier. Wie naar Singapore reist zal bij aankomst door de autoriteiten een elektronische armband om de pols gebonden krijgen. Op die manier kan worden gecontroleerd of de drager de coronavirusquarantaines respecteert. Ook inwoners van Singapore die terug naar huis keren vallen onder de regeling.

De apparaten registreren de bewegingen van de dragers. Elke poging om de verblijfplaats te verlaten zal automatisch worden doorgegeven aan de lokale autoriteiten. 

De stadstaat opent geleidelijk terug zijn grenzen. Vanaf 11 augustus  zullen de armbanden worden gegeven aan inkomende reizigers. Deze mensen mogen dan thuis in zelfquarantaine gaan, eerder dan dat ze zich op een door de staat aangegeven adres moeten isoleren. De polsbanden kunnen niet verwijderd worden zonder tussenkomst van een ambtenaar.

De elektronische polsbandjes worden ook in Hongkong en Zuid-Korea gebruikt om de bewegingen van mensen te volgen tijdens de verplichte quarantaine.

Wie naar Singapore reist wordt verplicht het apparaat – dat gebruik maakt van GPS- en Bluetooth-signalen – te activeren eens op het thuisadres aangekomen. Op het apparaat verschijnen dan een reeks meldingen, die zij moeten bevestigen. Elke poging om het huis te verlaten of met het apparaat te knoeien wordt rechtstreeks aan de autoriteiten gemeld.

(Photo courtesy of Immigration and Checkpoints Authority)

Ook Hongkong en Zuid-Korea hebben gelijkaardig systeem

In maart introduceerde Hong Kong al een systeem waarbij inkomende reizigers zo’n elektronische polsband kregen. Ook Zuid-Korea heeft polsbandjes die verbonden zijn met smartphone-apps en die de autoriteiten verwittigen wanneer dragers de quarantaine overtreden.

Singapore zegt in een verklaring dat het geen persoonlijke gegevens zal opslaan en dat het apparaat geen stem- of video-opnamefunctie heeft. Wie jonger is dan 12 jaar moet het apparaat niet dragen.

De stadstaat voorziet zware straffen voor wie de quarantaine en de regels rond ‘social distancing’ overtreedt. Boetes kunnen oplopen tot omgerekend 6.200 euro en maximum zes maanden gevangenisstraf. Werkvergunningen van buitenlanders die de regels overtraden zijn al ingetrokken.

Singapore telt bijna 53.000 bevestigde gevallen, meestal als gevolg van uitbarstingen in de krappe verblijfplaatsen waar gastarbeiders samenwonen.  Ook de geïmporteerde gevallen gingen de voorbije dagen opnieuw de hoogte in.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20