Qualcomm lanceert eigen computersysteem voor autonome wagens

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm wil over drie jaar een computersysteem voor autonome wagens op de markt brengen. Het systeem moet een alomvattend programma – van rijstrookassistentie tot een volledige zelfstandigheid – aanbieden. Dat heeft Qualcomm tijdens de Computer Electronics Show (CES) in Las Vegas aangekondigd.

De nieuwe ontwikkeling kreeg de naam Snapdragon Ride en is de eerste stap van Qualcomm op de markt van technologie voor zelfrijdende wagens.

Mobiele telefoon

Qualcomm heeft vooral naam gemaakt als fabrikant van chips voor mobiele telefoons. Op dat vlak heeft de Amerikaanse onderneming zich tot wereldwijd marktleider opgewerkt.

Qualcomm is ook al meer dan een decennium toeleverancier van de autosector, maar die ontwikkelingen hebben zich toe nu toe vooral gericht op chips die de auto met het internet kunnen laten communiceren en producten voor entertainment in de wagen.

Qualcomm heeft voorbije jaren in alle stilte aan technologie voor autonome mobiliteit gewerkt. ‘Het bedrijf kan daarbij gebruik maken van de expertise die het bedrijf met smartphones heeft verworven om krachtige processoren te bouwen die weinig elektriciteit verbruiken en minimaal hitte opwekken,’ benadrukt Patrick Little, vice-voorzitter van de onderneming.

Little wijst erop dat energiezuinige toepassingen in de zelfrijdende auto van cruciaal belang worden. Zij moeten dan ook hun energie uit dezelfde bron halen als de aandrijving. Indien de toepassingen grote volumes energie verbruiken, dreigt de actieradius van de wagen gevoelig ingeperkt te zullen worden.

Eigen algoritme

Qualcomm heeft een eigen algoritme ontwikkeld om de zelfrijdende auto te beheren. Daarmee werden inmiddels al testritten uitgevoerd in San Diego, waar de onderneming is gevestigd. Little werpt daarbij op dat het systeem evengoed geschikt is om samen te werken met de software die de autoconstructeurs mogelijk zelf hebben ontwikkeld.

Het bedrijf maakte verder nog bekend zijn samenwerking met de Amerikaanse autobouwer General Motors verder te hebben uitgebreid. Tot nu was die samenwerking vooral gericht op dashboard-elektronica, locatiebepaling en ondersteuning van de autobestuurder.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20