Qantas is opnieuw veiligste luchtvaartmaatschappij ter wereld

De Australische carrier Qantas toonde zich het voorbije jaar opnieuw de veiligste luchtvaartmaatschappij van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van consulent AirlineRatings.com.

De onderzoekers merken op dat de veiligste luchtvaartmaatschappijen van de wereld in de regio Asia-Pacific moeten worden gezocht. Op de tweede plaats staat Air New Zealand, gevolgd door Eva Air uit Taiwan, Etihad uit Abu Dhabi, Qatar Airways, Singapore Airlines en Emirates uit Dubai.

Pas op de achtste plaats kan Alaska Airlines de hegemonie van maatschappijen uit Asia-Pacific ietwat verstoren. Daarna volgen Cathay Pacific Airways uit Hongkong en Virgin Australia.

Innovatie

‘Qantas is de voorbije zestig jaar de leidende luchtvaartmaatschappij geweest in vrijwel elke belangrijke verbetering van de operationele veiligheid,’ motiveert Geoffrey Thomas, hoofdredacteur van AirlineRatings.com, de selectie. ‘Wanneer naar het pure jettijdperk wordt gekeken, heeft de Australische maatschappij nog geen enkel dodelijk ongeval moeten melden.’

‘Qantas is ook een bijzonder innoverende onderneming. Bewijs daarvan is het buitengewone succes van de nonstop-vluchten tussen Perth en Londen en recente tests met gelijkaardige routes van Sydney naar Londen en New York.’

Het jaar voordien had AirlineRatings.com naar eigen zeggen geen duidelijke uitschieter kunnen aanduiden. Daarom was de titel toen onder de twintig beste maatschappijen verdeeld. Daarvoor was het opnieuw Qantas dat gedurende vier jaar de ranglijst had aangevoerd.

Leeftijd

Bij zijn evaluatie houdt AirlineRatings.com rekening met ernstige incidenten, de leeftijd van de vloot, de financiële gezondheid van de maatschappij, de pilotenopleiding, de bedrijfscultuur en auditrapporten van overheden en regulatoren.

Kleinere incidenten worden niet meegerekend. ‘Elke maatschappij moet iedere dag met een reeks kleinere problemen afrekenen,’ verduidelijkt Thomas. ‘De manier waarop de bemanning met de problemen omspringt, maakt daarbij het verschil tussen een goede en een onveilige luchtvaartmaatschappij.’

AirlineRatings wijst erop dat British Airways, All Nippon Airlines, American Airlines en United vorig jaar uit de top twintig zijn verdwenen. ‘British Airways viel wegens een samenloop van verschillende problemen in de ranglijst terug,’ verduidelijkt Thomas.

‘Enerzijds vliegt de maatschappij met een vloot die relatief oud – gemiddeld 13,8 jaar – is. Anderzijds was er een opeenstapeling van incidenten die weliswaar niet levensbedreigend waren, maar wel een abnormaal hoge frequentie vertoonden in vergelijkbaar met andere luchtvaartmaatschappijen van vergelijkbare omvang.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20