PSG: 1,11 miljard euro voor een kwartfinale

Voor het zevende jaar op rij komen de miljonair-voetballers van PSG niet verder dan een kwartfinale in het kampioenenbal van de Champions League. Een magere oogst voor sjeik Nasser Al Khelaifi, die met zijn club in dezelfde tijdsspanne ruim 1,11 miljard euro aan transfers besteedde.

Het meest respectabele uithangbord van de Qatarese ‘soft power’ in Europa

Niet enkel op de financiële markten dreigen enorme zeepbellen te ontstaan, ook de voetbalwereld wordt geconfronteerd met de grootste inflatie aller tijden. De bubbel van overwaarderingen waarin enkel de allergrootste cubs kunnen meespelen heeft de voorbije maanden zijn piek bereikt. Met als absolute exponent de Franse club Paris Saint-Germain, die dinsdagavond roemloos onderuit ging tegen Real Madrid. 

 PSG is ondertussen wel uitgegroeid tot het meest respectabele uithangbord van de Qatarese ‘soft power’ in Europa. Maar op het veld loopt het allemaal wat minder vlot.

Door de jaren heen werden kleppers aangetrokken als Javier Pastore, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Lucas, David Beckham, Dani Alves, Lavezzi, Cavani, Kylian Mbappé en last but not least  de Braziliaanse wonderspeler Neymar, met een prijskaartje van 225 miljoen euro nog altijd de duurste speler aller tijden. 


© EPA

Maar ook deze helden hebben de club geen ziel kunnen geven. Dat bleek begin deze week toen het bestuur van de club besloot om bij uitzondering de ultra’s van het Block Parisii opnieuw een blok in het stadion toe te wijzen, iets waarmee in 2010 komaf was gemaakt nadat bij incidenten met deze hooligans een dode was gevallen.

In 2016 had een aantal spelers het bestuur opgeroepen het Block Parisii, dat bekend staat om zijn gewelddadigheid en luidruchtigheid, opnieuw tot het stadion toe te laten. De hoofdreden? De spelers klaagden al een tijd over het gebrek aan ambiance in het stadion en steun vanuit het publiek.

Maar ook dat heeft dus niet mogen baten. De Franse pers was woensdagochtend dan ook weinig vergevend voor de Parijse voetbalmiljonairs.

“Le villain petit Qatar”

Al blijft de vraag of Al Khelaifi er zijn slaap voor zal laten? Want Qatar investeert niet in PSG voor het goed van de wereld, noch voor het goed van Frankrijk. Qatar investeert in Frankrijk omdat het bij onze zuiderburen de aanhang van Allah wil organiseren, schreven Nicolas Beau en Jacques-Marie Bourget in 2013 in hun boek “Le vilain petit Qatar. Cet ami qui nous veut du mal” (“Dat kleine, lelijke Qatar. Die vriend die ons kwaad toewenst”)

Nieuwe zieltjes voor Allah

Voormelde twee journalisten trokken op onderzoek uit en wilden weten hoeveel van de ondertussen 2.400 Franse moskeeën geld hadden gekregen van Qatar. Het gebrek aan transparantie in de geldstromen laat geen eensluidende conclusie toe. Maar wat de inzet van al deze geldstromen is wordt des te duidelijker:

“De ware doelstelling is om in Frankrijk nieuwe zieltjes voor Allah te winnen. (…) In deze strategie vormt voetbal niet meer dan een lokmiddel, een vitrine die de verloren gelopen zieltjes in de getto’s van de Parijse banlieues moet verleiden. Om ze daarna beter te kunnen bekeren.”

Achter die vitrine zit de wahabitische boeman. Hij beheert de kassa.

Meer