Proximus gaat 400 miljoen euro besparen zonder massale ontslagen, belooft minister De Sutter

Bij de aankondiging van een nieuwe besparingsronde probeert de Belgische telecomoperator zijn personeel gerust te stellen. Die zijn namelijk de 1.300 jobs die tijdens de vorige besparingsronde verdwenen niet vergeten, nog niet eens zo lang geleden. Dit keer geen sociaal plan, sust federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter.

De nieuwe besparingen roepen wel enkele vragen op: is het wel een geschikt moment om de broeksriem aan te halen, nu de pandemie de digitale behoeften van de bevolking vergroot? En Hoe kan Proximus enerzijds de overname van Mobile Vikings en BICS uitvoeren en anderzijds zijn eigen activiteiten terugdringen?

Bovendien maakte de telecomoperateur een slechte beurt toen de vorige ‘herstructurering’ gepaard ging met 1.300 vertrekken. Moeten er opnieuw banen op de schop? ‘Dat is inderdaad de grootste bezorgdheid. Tijdens de herstructurering van 2019 vertelden Proximus-medewerkers ons vaak dat er te weinig personeel was, en dat er een impact was op de dienstverlening’, zegt PvdA-Kamerlid Maria Vindevoghel als commentaar op de vele vragen in de parlementaire commissie overheidsbedrijven.

‘Enkel operationele besparingen’

De bevoegde minister, Petra De Sutter (Groen), probeerde duidelijkheid te scheppen door te zeggen dat het vorige herstructureringsplan volledig was uitgevoerd. Ze benadrukte dat er nu enkel zou bespaard worden op de operationele aspecten van de onderneming. Er zou volgens haar geen impact zijn op de uitrol van het glasvezelnetwerk, noch op de investeringen in 5G, noch op de digitaliseringsprojecten.

‘Proximus vertelde me dat het nieuwe besparingsprogramma geen nieuw sociaal plan bevat. Dit zijn puur operationele besparingen. Ze worden gerealiseerd door een versnelde uitfasering van het kopernetwerk. Het onderhoud van het glasvezelnetwerk zal namelijk lagere onderhoudskosten kennen dan die van het kopernetwerk’, aldus minister De Sutter. Daarnaast worden er nog verschillende technische gebouwen een pak efficiënter gemaakt, dankzij de alternatieven die nieuwe technologieën bieden, zonder ook maar enige impact te hebben op de dienstverlening.

Transparantie, maar niet volledig

Maar de federale minister van Overheidsbedrijven herinnerde haar toehoorders er vervolgens aan dat ze geen verdere details kon verstrekken over kostenverminderingen of uitkoopbeslissingen, omdat het openbaar maken van die informatie gevoelig ligt voor Proximus.

‘Commerciële bedrijven kunnen zulke informatie niet altijd openbaar maken. Ik moet de autonomie van het bedrijf respecteren. Ik moet ervoor zorgen dat hun concurrentiepositie niet in het gedrang komt. Ik kan dus niet alle informatie geven’, zei De Sutter, in de overtuiging dat ze de grootste angst voor negatieve gevolgen voor het personeel heeft weggenomen. ‘Proximus heeft me verzekerd dat dit niet het geval zal zijn.’

Meer