Antwerpen, Gent en … Haasrode krijgen eerste 5G-netwerk van Proximus

Het is zover: na jaren gepraat over de licenties, rolt Proximus nu de eerste 5G-netwerken uit in Vlaanderen. Antwerpen, Gent en Haasrode zijn als eerste aan de beurt.

U heeft niets gemist: de veiling van de 5G-licenties is nog steeds niet doorgegaan. Maar intussen zijn er wel tijdelijke toestemmingen opgezet en daar maakt Proximus intussen gebruik van. In deze drie steden wordt het eerste netwerk voor een groter publiek uitgerold.

Want er zijn natuurlijk al enkele proefprojecten met 5G aan de gang, maar die mikken vooral op bedrijven. Dat is wellicht ook de grootste groeimarkt voor 5G. Voor de standaardconsument maakt de snellere dataverbinding wel een klein verschil, maar vooral bedrijven moeten kunnen rekenen op de stabiliteit en snelheid van het netwerk.

Hoge betrouwbaarheid

‘5G is de enige mobiele netwerktechnologie die aan de toekomstige maatschappelijke behoeften kan voldoen. Het biedt niet alleen ultrasnelle mobiele breedbandconnectiviteit, maar beperkt de reactievertraging ook tot milliseconden. Dat zorgt voor een ongezien hoge betrouwbaarheid, wat cruciaal is voor toepassingen die een onmiddellijke respons vereisen, zoals bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, in de productiesector, bij autonoom transport, in robotica en in VR’, zegt Proximus- woordvoerder Fabrice Gansbeke aan VRT.

Wie krijgt er 5G?

Heeft u als Gentenaar nu meteen 5G? Nee, u moet er wel degelijk een zwaarder abonnement van Proximus van kopen. Daarnaast moet uw smartphone natuurlijk ook 5G ondersteunen.

In Haasrode is de Proximus-campus gevestigd, de technologiecampus van UC Leuven-Limburg. Het is logisch dat de studenten daar ook toegang krijgen.

In Brussel of Wallonië komt er in eerste instantie nog geen 5G. In Wallonië kwam er protest toen Proximus 5G inschakelde. Maar er zijn bij onze zuiderburen ook gewoon strengere stralingsnormen. Dat geldt ook voor Brussel, waardoor de uitrol daar ook op zich laat wachten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20