Proximus en Sioen redden Brusselse beurs

De Bel20 eindigt de week 0,2 procent in het groen. Ook de andere Europese beurzen gaan hoger of maar licht lager vrijdag. Proximus is de ster van de Bel20, op de brede beurs scoren Sioen en Kinepolis.

Proximus gaat 8,1 procent hoger. Er was ook wel wat nieuws over de telecomgroep vrijdag. ’s Ochtends liet ze weten al haar winkels te sluiten maandag, of de regering dat nu verplicht of niet, en alle downloadlimieten voor particulieren op te heffen en later maakte ze bekend dat ze overweegt haar iconische hoofdkantoor aan het Brusselse Noordstation te verkopen.

CEO Guillaume Boutin wil dat werknemers alleen nog maar naar kantoor komen als dat nodig is. ‘Niemand kan zich nog voorstellen dat we terugkeren naar de situatie van voor Covid’, zegt hij.

Kinepolis wint

Maar het was op de brede Brusselse beurs dat het echt gebeurde vrijdag. Kinepolis won 12,8 procent na een rit naar beneden door opeenvolgende bioscoopsluitingen. De cinemaketen kwam vrijdag met resultaten en liet weten nog een jaar verder te kunnen met zijn cash. Dat geeft beleggers hoop en ze sturen het aandeel opnieuw hoger.

De textielgroep Sioen deed er dan weer bijna 20 procent bij. Donderdag bleek dat de gelijknamige familie het bedrijf van de beurs wil halen, waarop het aandeel voor een dag geschorst werd. Dat gebeurt bij grote aankondigingen om forse koerscapriolen te vermijden.

Vrijdag werd de handel hervat en het aandeel ging meteen 18 procent hoger om de dag 19,7 procent in het groen te eindigen. Het aandeel bungelt wel nog net onder de biedprijs van 23 euro van de familie Sioen.

Borstkanker

En ten slotte doet ook het biotechbedrijf Biocartis er 12 procent bij. Een dag eerder kreeg het aandeel een klap van 20 procent nadat het bedrijf bekendmaakte de samenwerking met Exact Sciences stop te zetten. De bedoeling was om samen een borstkankertest te ontwikkelen, maar die zal er nu dus niet komen. Investeerders waren daar even van geschrokken donderdag, maar herpakten zich vrijdag.

De brede Europese index EuroStoxx50 gaat 0,1 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20