Provinciale Statenverkiezingen Nederland: coalitie krijgt fikse klappen van BoerBurgerBeweging

Caroline van der Plas, de trekkende kracht achter de BoerBurgerBeweging (BBB), heeft haar partij naar de verkiezingsoverwinning gesleept. De eerste exitpolls zijn duidelijk. De huidige regeringcoalitie deelt in de klappen.

Waarom is dit belangrijk?

De verkiezingen zijn een goede test voor de coalitie van premier Mark Rutte (VVD), samen met D66, CDA en ChristenUnie. De bevolking is de laatste maanden ontevreden geraakt over de regering, vooral inzake het landbouw- en stikstofbeleid. De verkiezingen kunnen een stevige impact hebben op de besluitsvorming van de regering: de Provinciale Staten moeten zich namelijk bezig houden met het uitvoeren van Rutte's nationaal beleid.

In het nieuws: BBB wint de verkiezingen.

  • De partij, die opkomt voor de rechten van het platteland, stevent af op een score van 19,4 procent. Hiermee overtreft het zelfs de overwinning van het extreemrechtse Forum Voor Democratie, de partij van Thierry Baudet.
  • Bij deze verkiezingen, kiest het volk de volksvertegenwoordigers van de Eerste Kamer, die indirect verkozen worden. Voor BBB wordt de verkiezing zo vertaald in 15 zetels, volgens de voorlopige prognose. Ook het kartel GroenLinks/Partij van de Arbeid strandt op 15. In zowat elke provincie is BBB de grootste partij, enkel in Noord-Holland moet het de VVD van Mark Rutte voorlaten, in Utrecht is GroenLinks de nummer een.
  • De partijen uit de huidige coalitie moeten achtervolgen: de VVD haalt 10 zetels thuis, D66 behaalt er 6, CDA 5 en ChristenUnie zou 3 zetels binnenhalen. In totaal verliest de regering-Rutte zo 8 zetels aan steun in de Eerste Kamer.

Onderliggend: De BBB komt van nergens, en mag nu mee het beleid bepalen in Nederland.

  • Voor de BoerBurgerBeweging is dit een historische verkiezing. De partij werd nog maar in 2019 opgericht, en deed enkel nog maar aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 mee (de parlementsverkiezingen). Daar wist de partij één procent van de stemmen binnen te halen; enkel boegbeeld Caroline van der Plas bemachtigde een zetel in de Tweede Kamer.
  • Van der Plas richtte haar partij op naar aanleiding van de boerenprotesten in 2019. Toen gingen boeren de straten op om te betogen tegen de plannen van de Nederlandse overheid om de hoeveelheid uitgestoten stikstof terug te dringen. Volgens de boeren, en ook de BBB, zijn de maatregelen veel te streng, en worden boeren simpelweg kapotgemaakt.
  • Met de verkiezingen geven de Nederlanders aan een ander beleid te willen. Van der Plas liet eerder al aan de Nederlandse omroep NOS weten dat ze zonder vooringenomendheid op zoek zal gaan naar coalitiepartners. “Ik sta open voor gesprekken met iedereen. We zijn er klaar voor”, liet ze weten.
Meer